Livno bus: Legenda se vraća!

Početak sedmice započinjemo jednom fantastičnom reportažom. Naime, jučer je naša ekipa gostovala u Livnu na promociji i predstavljanju firme Livno-bus. Na današnju prezentaciju smo bili pozvani od strane vlasnika kompanije Maria Pavlinovića. Kompanija Li-bus, koja je registrovana kao turistička agencija, se odlučila na hrabar potez. Prilikom samog otvaranja kompanije odlučili su da u Livno dovezu novog Tourlinera. Vozilo je kupljeno preko Kam i bus d.o.o.

Na današnjoj ceremoniji je prisustvoao veliki broj vlasnika prevozničkih kompanija kako iz Hercegovine tako i iz susjedne Hrvatske. Gospodin Pavlinović se odlučio na vozilo Neoplan Tourliner zbog atraktivnog dizajna koji je ukombinovan sa unutrašnjosti koja je u kombinaciji crno-bijele boje sa svim pratećim elementima koji se mogu poručiti prilikom kupovanja vozila. Inovativna šema sa strana vozila opisuje grad Livno koji je poznat po divljim konjima koji se nalaze na prevojima na samom ulazu u Livno. Kućice oslikane takođe sa strana vozila opisuju kućice gdje se pravio i pravi današnji livanjski sir koji je poznat širom cijelog svijeta.

Kako historija kaže nekada u Jugoslaviji dvije najveće kompanije za prevoz putnika su bile Lasta Beograd i Bosna Livno.  Nakon raspada Bosna Livno, na bus sceni se pojavljuje kompanija Livno Bus koja je nastala iz Bosne Livno. Livno Bus je kompanija koja je povezivala Hercegovinu sa Evropom. Spletom okolnosti prije nekoliko godina kompanija Livno Bus je prestala da saobraća, sva vozila su prodana te je kompanija ugašena. Mario Pavlinović se odlučio na ovaj potez “obnove” iz emotivnih razloga, jer želi da širom Evrope i svijeta saobraća Livno Bus. “Historiju kao što je imao Livno Bus ne smijemo prekinuti te ćemo je nastaviti pod novim brendom Livno-bus. Sa početkom poslovanja, kompanija će radit turizam, jednodnevne izlete te vanlinijski prevoz.  U budućnosti planiramo i otvaranje linija ka Evropi”, istakao je danas gospodin Pavlinović.

Turistička agencija Li-Bus Livno se trenutno oprema svim pratećim stvarima kako bi mogla funkcionisati i izvršavati svoju osnovnu djelatnost, te će se nalaziti u centru Livna. U cilju razvijanja turizma kompanija ima u planu povezivanje Sarajeva, Mostara sa  Livnom te većom stopom svakodnevnih posjeta turista.

Kupovinom ovog vozila Li-bus je najavio i dolazak novih voznih jedinica. U planu je nakon registracije vozila te u toku iduće godine da se u vozni park doda još pet voznih jedinica koje će biti na raspolaganju Livnjacima, kao i ostalim ljudima kojima je potreban prevoz. Gospodin Pavlinović nam je osim iznošenja planova za budućnost jo rekao kako nerado prihvata da iz Livna sve više naroda odlazi u Njemačku na rad, te da će se boriti na tom polju da upravo Li-bus vraća svojim autobusima narod u domovinu te da ih zaposle i zarađuju hljeb u BiH. “Uskoro će biti otvoren natječaj za prijem turističkih radnika koji bi pojačali ovu kompaniju kao i natječaj za vozače koji bi se upravo radili i hranili u našoj državi”, istakao je za kraj gospodin Pavlinović.

Legenda se vratila, a mi i dalje pratimo rad ove kompanije.

Enes Čehajić

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841