Australija dobila prve autobuse na vodik!

Poznato je da su autobusi sa nultom emisijom krucijalni za zaštitu okoliša, a vodik je jedan od idealnih novih energenata. Kao jedan od lidera u komercijalizaciji autobusa sa vodikovim gorivnim ćelijama na globalnom polju, Foton je već isporučio preko 1.000 autobusa sa vodikovim gorivnim ćelijama svojim kupcima širom svijeta. Sa dokazanim iskustvom u pružanju visoko pouzdanih i ekološki prihvatljivih performansi, sva ova vozila sa nultom emisijom ugljika prešla su ukupnu kilometražu od preko 13 miliona kilometara. Zahvaljujući svom nemilosrdnom teškom radu u protekloj deceniji, Foton je uspješno razvio sistem vodoničnih gorivnih ćelija koji omogućava autobusima da postignu nultu emisiju ugljika.

Te prednosti je uvidjela i Australija koja je odlučila da svoje povjerenje ukaže Fotonu. Sredinom augusta, Foton je isporučio dva autobusa sa vodikovim gorivnim ćelijama Kelsian Grupi, a vozila će raditi u sklopu Transit Systems čija rastuća zelena flota održivih autobusa sada uključuje 60 električnih autobusa i dva autobusa na vodik. Kao prvi brend autobusa sa vodikovim gorivnim ćelijama koji ulazi na australijsko tržište, Foton uvodi potpuno novu eru javnog prevoza za lokalno stanovništvo.

“Dolazak Foton autobusa sa vodikovim gorivnim ćelijama označava novu prekretnicu za nas, pozicionirajući nas kao ekološki najprihvatljivijeg autobuskog operatera u Australiji. Bliskom saradnjom s australskom vladom, posvećeni smo igranju ključne uloge u postizanju održivog razvoja”, rekao je Clint Feuerherdt, izvršni direktor Kelsian grupe. “Foton definitivno ulazi u historiju u izgradnji zelenog javnog prevoza u Australiji”, naglasio je Greg Balkin, izvršni direktor Transit Systems.

Kao jedan od pionira u industriji vozila sa vodikovim gorivnim ćelijama, Foton je već realizovao komercijalne operacije u cijelom industrijskom lancu, počevši od proizvodnje vodika, skladištenja, transporta do punjenja. Još 2008. godine, njegova prva generacija autobusa sa vodikovim gorivnim ćelijama uspješno je obavila svoje transportne zadatke tokom Olimpijskih igara u Pekingu. Ove godine, peta generacija autobusa na gorivne ćelije ponovo su se pojavila na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, postajući najveća flota autobusa sa vodikovim gorivnim ćelijama koja je ikada opsluživala događaj ovako visokog profila.

Osim svojih autobusa sa gorivnim ćelijama, Foton električni teški kamioni, laki kamioni i mini kamioni prisutni su u inostranstvu, donoseći revolucionarne promjene na globalnom tržištu komercijalnih vozila. Sa manjom težinom, većom nosivošću i dužim neprekidnim razdaljinama vožnje, nova energetska vozila Foton, koja u potpunosti predstavljaju transportna rješenja s nultom emisijom, otvaraju novi put za globalno transportno tržište.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1842