Nova generacija električnog Alexander Dennis Enviro500EV stiže u Seattle

Share your love

Kompanija Alexander Dennis je sredinom februara objavila da će predstaviti svoju tehnologiju električnih autobusa nove generacije u Sjevernoj Americi nakon uspješnog lansiranja u Velikoj Britaniji i azijsko-pacifičkoj regiji.

Sound Transit, koji pruža regionalni prevoz u gradskom području Seattla, dao je čvrstu narudžbu za 33 Enviro500EV autobusa sa nultom emisijom. Dabldekeri su planirani za isporuku 2026. godine, a napravit će ih američka podružnica i partner Alexander Dennisa – Big Rig Manufacturing.

Električni autobusi će služiti novoj Stride Bus Rapid Transit (BRT) liniji koju Sound Transit razvija duž Interstate 405 kako bi povezao zajednice sjeverno, istočno i južno od jezera Washington jedne s drugima i sa lakim željezničkim vezama.

Sound Transit je rano usvojio jedinstvene prednosti dvospratnih autobusa i danas koristi flotu od 50 Enviro500 na ekspresnim linijama koje rade iz Everetta. Dvospratni autobusi su čvrsti favoriti među putnicima Sound Transita. To ih je učinilo autobusom izbora za Stride kako bi putnicima omogućio udobnu vožnju na linijama gdje će nove autobuske trake i poboljšanja prioriteta u tranzitu pomoći vozačima da izbjegnu saobraćaj.

Isporučena Enviro500EV vozila će biti prva Alexander Dennis u Sjevernoj Americi koja koriste tehnološku platformu s nultom emisijom nove generacije proizvođača. Oni kombinuju efikasan Voith Electrical Drive System sa povećanim kapacitetom skladištenja energije i prvom upotrebom bežičnog, induktivnog punjenja na liniji u autobusima na sprat, preko InductEV-a sa sjedištem u Pensilvaniji, kako bi poboljšali domet i operativne performanse.

Stephen Walsh, potpredsjednik Alexander Dennisa u Sjevernoj Americi, rekao je: “Uzbuđeni smo što ponovo radimo sa našim dugogodišnjim klijentom Sound Transit i što su odabrali naš Enviro500EV s tehnologijom sljedeće generacije za svoju novu Stride BRT liniju. Ova nagrada naglašava rastuću potražnju za našim dvospratnim autobusima u Sjevernoj Americi nakon ponovnog pokretanja Buy America kompatibilne proizvodnje s Big Rig Manufacturingom. Narudžba je izdata nakon što smo završili opsežne vježbe mapiranja linija sa Sound Transit-om, koristeći modeliranje automobilskog nivoa kako bismo u potpunosti razumjeli operativne zahtjeve. Ovo osigurava da će Enviro500EV ispuniti zahtjeve klijenta i pružiti vozačima nesmetano iskustvo putovanja.”

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841