Električna Scania Citywide pokazuje dobre rezultate

Nakon početnih ispitivanja, prvi električni autobus koji je napravila Scania, model Citywide Low Floor, će od sredine marta biti u redovnom radu u sjevernom švedskom gradu Östersundu.

Tri autobusa će raditi na liniji koja je duga oko 15 kilometara i koja ima oko 40 stanica. Sa punjenjem od 10 minuta, autobusi će svakih 15 minuta raditi na ukupno 100 polazaka svakog dana.Tom Terjesen, urednik norveškog vodećeg magazina Busmagasinet i predsjednik žirija International Bus & Coach, nedavno je imao priliku da testira ove nove autobuse. Naveo je da autobus ima odlično upravljanje sa minimalnom unutrašnjom bukom. “Normalno je da dođe do otkrivanja novih setova zvuka u električnom autobusu kada se dizelski motor ukloni”, napomenuo je i nastavio: “Ali u Scanijinom električnom autobusu uopšte nema buke. Malo škripanje od traka na vratima je ono što smo primjetili, ali trebamo uzeti u obzir da smo vozili po ledenim i slabo očišćenim putevima”.

Terjesen je napomenuo da čak i pri maksimalnoj brzini od 70 km/h, nije bilo neke značajne buke. “Scania je napravila vrlo dobar električni autobus. Autobus je identičan dizelskim verzijama modela Citywide unutar i s vana, ali sa pogonom koji je baziran na nultoj emisiji za održiviji saobraćaj i bolju životnu sredinu”.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841