37 blagih hibrida stiže u Krakov

Gradsko transportno preduzeće Krakova – Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne (MPK Kraków) odabralo je Solaris kao dobavljača 37 autobusa sa niskim emisijama kroz tenderski proces. Moderna, niskopodna i klimatizovana vozila dužine 12 metara zamijenit će najstarija vozila u gradskom voznom parku Krakova. Neki od njih (25 autobusa) biće predviđeni za gradske linije, dok će preostali dio (12 autobusa) opsluživati ostale linije i vožnje po potrebi. Isporuke su planirane za prvu polovinu 2025. godine.

Vozila ovog blagog hibridnog tipa su atraktivna ponuda u niskoemisionoj klasi autobusa. Sistem koji se primjenjuje u ovim vozilima sastoji se od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem podržanog električnim motorom. On skida opterećenje sa motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, što rezultira uštedom goriva i nižim emisijama izduvnih gasova. Blagi hibridni sistem baziran je na tehnologiji povrata energije, tj. tokom kočenja energija se obnavlja i skladišti u objektu za skladištenje energije. Koristi se kada je motor pod većim opterećenjem, npr. prilikom ubrzavanja ili kretanja sa stanica. Kao rezultat toga, blagi hibridi oslobađaju manje zagađivača i ekološki su prihvatljiviji, a istovremeno osiguravaju značajnu fleksibilnost.

Autobusi Solaris prisutni su u Krakovu više od dvadeset godina. Za to vrijeme na ulice ovog živopisnog grada izašlo je skoro 600 vozila proizvođača. Ono što je važno, veliki broj njih su vozila sa nultom emisijom. Blagi hibridni autobusi najnovije narudžbe bit će prva Solaris vozila s ovim pogonskim sistemom u ovom gradu, ali proizvod je već poznat operateru – prošlog ljeta su provedena testiranja u trajanju od četiri sedmice na linijama Krakova.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *