Głogów dobija prve električne autobuse

Solaris Bus & Coach i operater javnog prevoza Gmina Miejska u Głogówu zaključili su ugovor za isporuku pet električnih autobusa. Naručeni električni autobusi Urbino 12 i potrebna infrastruktura za punjenje bit će isporučeni gradu u ljeto 2024. godine. Vozila su prva investicija grada sa nultom emisijom izduvnih gasova koji se nalazi u Donjoj Šleskoj.

Gmina Miejska Głogów je u tenderskoj proceduri odabrala Solaris Bus & Coach za isporuku pet električnih autobusa Solaris Urbino 12 zajedno sa infrastrukturom za punjenje. Ceremonija potpisivanja održana je uz učešće gradonačelnika Głogówa Rafaela Rokaszewicza. U skladu sa potpisanim ugovorom, prvi električni autobusi na baterije stići će u ovaj donjošleski grad u drugoj polovini 2024. godine.

“Kupovina novih električnih autobusa od strane Gmine Miejska Głogów nema samo socijalnu i ekonomsku dimenziju, već će donijeti i mnoge koristi za okoliš. Važno nam je da autobusi u Głogówu imaju nultu emisiju štetnih gasova i da ne zagađuju našu okolinu. Solaris je lider u Evropi kada je riječ o električnim autobusima, tako da se neizmjerno radujemo ovoj saradnji,” rekao je Rafael Rokaszewicz, gradonačelnik Głogówa.

“Veoma se radujemo sljedećem poglavlju naše dugoročne saradnje i želimo vam čestitati na ovoj impresivnoj investiciji u autobuse s nultim emisijama, što će javni prevoz u Głogówu učiniti održivijim i prilagođenijim stanovnicima”, rekao je Waldemar Wlazło, zadužen za prodaju vozila za zapadnu i južnu regiju u Poljskoj u Solaris Bus & Coach.

Pogon autobusa će se sastojati od motora snage 220 kW, koji se pokreće energijom koju obezbjeđuju Solaris High Energy baterije. Baterije, kapaciteta 280 kWh, punit će se preko utičnog konektora kao i pomoću obrnutog pantografa. Zahvaljujući ovim fleksibilnim rješenjima za punjenje, autobusi će moći raditi cijeli dan pružajući pouzdanu i ekološki prihvatljivu alternativu konvencionalnim prevoznim sredstvima.

Uz vozila, proizvođač će isporučiti potrebnu infrastrukturu za punjenje. Jedna stanica za brzo punjenje biće izgrađena u ulici Towarowa, dok će se punjači sa priključkom nalaziti u autobuskoj stanici u ulici Transportowa. Stanice za punjenje će postati ključni elementi gradske infrastrukture, omogućavajući brzo i efikasno punjenje autobusa.

Partnerstvo grada Głogów sa Solarisom započelo je još 2006. godine i tokom godina ukupno se više od 20 Solaris vozila, uključujući 4 hibridna autobusa, pridružilo voznom parku grada.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841