U V. Britaniju stiže Yutong električni turistički autobus na tri osovine

Kompanija Pelican Bus & Coach, koja je zastupnik Yutong autobusa za Veliku Britaniju i Irsku, najavila je da će predstaviti električni turistički autobus Yutong GTe14 na tržištu Velike Britanije u prvom kvartalu 2024. godine. Model GTe14 će imati standardni kapacitet baterije od 422 kWh, pružajući procijenjeni domet od oko 320 kilometara. Osim toga, Pelican će ponuditi alternativnu opciju konfiguracije od 563 kWh, za koju se predviđa da će proširiti domet na preko 400 kilometara.

Ovaj model će biti prvi troosovinski električni turistički autobus u putničkoj službi u Velikoj Britaniji, a prvo vozilo će biti proizvedeno u septembru 2023. godine. Simon Collins, menadžer prodaje autobusa u Velikoj Britaniji, rekao je: “Na osnovu dobro utvrđenog uspjeha Yutongove trenutne linije električnih vozila, GTe14 uključuje iste pouzdane CATL baterije. Integracija ZF osovina će biti neprimjetno integrirana, dopunjena aktivno upravljanom osovinom. Dalja poboljšanja u specifikacijama se trenutno pažljivo razmatraju prije nego što Pelican može službeno potvrditi svoju narudžbu s Yutongom u narednom periodu.”

Električni autobus Yutong GTe14 će biti dugačak 13,97 metara i nudiće maksimalni kapacitet od 61 sjedište, uz ugrađeni toalet. Detalji cijene za ovo vozilo još uvijek nisu finalizirani i objavljeni. Ranije ove godine iz Pelican Bus & Coach najavili su i predstavljanje novog dvospratnog električnog autobusa Yutong – modela U11DD.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841