Autobus s humanitarnom pomoći stigao iz Maribora u Harkov

Nakon što smo nedavno pisali kako je BusStore Prag pomogao izbjeglicama iz Ukrajine sa svojim autobusima, nešto slično su osigurali i grad Maribor sa preduzećem Marprom uz pomoć svih stanovnika. Autobus, koji su stanovnici Maribora napunili humanitarnom pomoći, stigao je prije par dana u pobratimski ukrajinski grad Harkov. I pored manjih oštećenja tokom putovanja, odnosno razbijeno prednje desno staklo, iz mariborske općine vjeruju da će uspješno ispuniti svoju svrhu, odnosno voziti stanovnike grada na posao ili u školu.

Autobus je poslat u Harkov da prevozi radnike do njihovih radnih mjesta i školsku djecu u škole. Uz pomoć masovnog odaziva građana, istovremeno je napunjen sa pola tone najnužnijeg sanitetskog materijala, hrane i higijenskih pomagala. Utovaren na kamion, krenuo je put Ukrajine u četvrtak, 30. juna. Gradonačelnik Maribora Saša Arsenovič je tada podsjetio da su dva grada pobratimljena od 2012. godine. “Sretan sam što se na osnovu protokola diplomatije i kulture sada i u praksi možemo udružiti i pomoći građanima Ukrajine”, rekao je. Mila Novakovska, viša savjetnica za međunarodni protokol i saradnju grada Harkova, preuzela je autobus na odredištu, saopšteno je iz Općine Maribor.

Općina Maribor je i ranije nudila pomoć ukrajinskim izbjeglicama koje su se prije rata sklonile u glavni grad Štajerske, posebno u vidu obezbjeđenja osnovnih životnih namirnica, kao i privremenog smještaja u stanovima iz državnog stambenog fonda. Kratkoročno, izbjeglicama je omogućen i smještaj u lokalnim hostelima i hotelima, gdje su po dolasku mogli besplatno boraviti do pet noći. Trenutno, općina nastoji da što brže integriše ukrajinske izbeglice u lokalnu sredinu, posebno u dobijanju boravišne dozvole i integraciji u radni proces.

izvor:lokalec.si

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841