Solaris dobio i četvrtu narudžbu iz Kelna za autobuse na vodik

U Kelnu se već nalazi 46 Solaris autobusa na vodik, a u proizvodnji i isporuci je još 18 vozila. Solaris je sada dobio narudžbu za dodatnih 20 autobusa na vodik, uključujući 11 u zglobnoj verziji. Isporuka novonaručenih autobusa planirana je za prvu polovinu 2025. godine. Nastavak ulaganja u javni prevoz baziran na vodiku potvrđuje predanost Kelna razvoju vodonične tehnologije, koja postaje temelj gradskog sistema javnog prevoza.

“Za nas još jedna narudžba Solarisovih autobusa na vodik ovog broja pokazuje visok nivo povjerenja u našu kompaniju i njene proizvode. To je također znak da razvoj ka inovativnom javnom prevozu bez emisija ubrzano napreduje. Ponosni smo što RVK, kao pionir u ovoj oblasti, još jednom se odlučio za naša vozila i da se naša dugogodišnja saradnja sa povjerenjem može dodatno ojačati na ovaj način”, rekao je Christian Goll, generalni direktor Solaris Deutschland GmbH.

Dr. Marcel Frank, generalni direktor RVK-a, dodao je: “Korak po korak približavamo se ostvarenju našeg cilja: nikakve emisije. Radeći zajedno s lokalnim vlastima i našim transportnim odborom, veoma rano smo investirali u rješenja na vodik, a kao rezultat toga, kao glavni regionalni prevoznik, već imamo uspostavljenu potpunu mrežu mobilnosti vozila na vodik.”

Naručeni autobusi Urbino 12 hydrogen i Urbino 18 hydrogen opremljeni su najnovijim gorivim ćelijama snage 70 kW, odnosno 100 kW. Garantovani domet oba vozila je 350 km, bez obzira na atmosferske i topografske uslove. Kao i prethodna vozila za RVK, modeli će imati savremenu opremu: autobusi će imati visokoefikasnu klimatizaciju sa CO2 toplotnom pumpom te napredni sistem za praćenje i informisanje putnika. Među sistemima za pomoć vozaču posebno treba istaći sistem za praćenje i daljinsko upravljanje voznim parkom eSConnect i MobilEye Shield+ sistem koji detektuje objekte u neposrednoj blizini autobusa.

Solaris je neprikosnoveni lider na evropskom tržištu autobusa na vodik i ima najviše iskustva u proizvodnji i snabdjevanju ove vrste vozila. Tržišni udio kompanije u 2023. godini dostigao je impresivnih 44,5% u segmentu vodika. Ukupno 180 Solaris autobusa na vodik već opslužuje saobraćaj u 10 evropskih zemalja, u 24 grada. Sve više vozila se postepeno isporučuje kupcima. Za 2024-2026, portfolij narudžbi kompanije za autobuse na vodik je više od 500 vozila.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841