Bankrot ili oporavak Van Hoola? Potencijalni kupci postoje

Nakon što su sredinom prošlog mjeseca objavili da obustavljaju proizvodnju vozila u Belgiji, uslijedili su još teži dani za proizvođača vozila Van Hool i mnogo neizvjesnosti za sve one koji su vezani za ovu kompaniju.

“Van Hool ostaje odlučan da teži održivoj budućnosti kompanije. U kontekstu tekućih postupaka na poslovnom sudu Mechelen, Van Hoolu će trebati dodatna sedmica da osigura mogućnost brzog ponovnog pokretanja”, navodi sama kompanija u saopštenju za javnost.

Izdata nota koja (zaista) ne otklanja sumnje u budućnost kompanije i sudbinu njenih radnika, koji su primorani da čekaju još sedam dana da saznaju svoju budućnost, postavljeni između bankrota ili, nadamo se, novog kursa, sa novim vlasništvom na čelu ili ponovnom pokretanju kompanije i dalje pod porodicom Van Hool, zahvaljujući Planu oporavka koji je sastavio krizni menadžer Marc Zwaaneveld, koji nije poštedio porodicu Van Hool u svojim izvještajima i u Planu oporavka.

Ali porodična svađa koja se vukla godinama zakomplikovala je i ometala ovo moguće rješenje: “Nasljedni spor između akcionara i porodice Van Hool pokazao se nemogućim za rješavanje”, saopštila je sama kompanija. U saopštenju za javnost, Van Hool je također najavio da razgovori s potencijalnim kupcima kako bi se istražilo moguće ponovno pokretanje “teče konstruktivno i u dobroj atmosferi, s pažnjom na sve zainteresirane strane”.

A potencijalnih kupaca ima i to njih čak četiri. Prvi koji su pokazali interes su bili VDL Grupa i Dumarey Grupa, a sada su tu i njemački proizvođač prikolica i poluprikolica Schmitz Cargobull dok je ime četvrtog potencijalnog kupca za sada i dalje nepoznato. Interesantna je potencijalna saradnja VDL-a i Schmitz Cargobulla koji bi zajedno mogli pripremiti ponudu za preuzimanje. Nijemci su bacili oko na odjel komercijalnih vozila, a VDL bi bio zainteresiran za odjel autobusa. Njemačko-holandska osovina navodno razmatra premještanje (barem dijela) Van Hoolove proizvodnje iz Koningshooikta u sjevernu Makedoniju. Ovo je mjera koju je vlastita uprava Van Hoola uključila u plan za vanredne situacije kako bi spasila kompaniju od bankrota.

Preduzetnik Guido Dumarey (Dumarey Group) također je izrazio interes za preuzimanje Van Hoola, zadržavanje proizvodnje u Koningshooiktu i obećanje da 1.800 ljudi neće ostati bez posla. Konačno, ime četvrtog potencijalnog kupca se još uvijek očekuje kao i njegovi dalji planovi.

Više informacija će biti poznato uskoro…

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841