U Moskvi će 2030. godine raditi 5.300 električnih autobusa

Moskva se okrenula elektromobilnosti i široj upotrebi električnih autobusa. Danas ih u glavnom gradu Rusije saobraća više od 1.470 i obezbjeđuje rad linija u 10 okruga. Istovremeno, njihov broj nastavlja da se stalno povećava: u roku od šest godina po novom transportnom programu, grad će dobiti još 3.800 inovativnih vozila, a samo do kraja ove godine – do 800 jedinica. Električni autobusi će ići na linije umjesto konvencionalnih autobusa kako bi se smanjio negativan utjecaj na okoliš.

“Da uvedemo veći broj električnih autobusa, modernizujemo postojeće autobuske flote i proširujemo infrastrukturu za punjenje. Samo od početka ove godine obavljeno je skoro 14 miliona putovanja svim moskovskim električnim autobusima. Nastavićemo da razvijamo ekološki prihvatljiv gradski prevoz da učinimo putovanje putnika još ugodnijim, po uputstvu gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina”, rekao je Maksim Liksutov, zamjenik gradonačelnika Moskve za saobraćaj.

Električni autobusi rade glatko i tiho, a putovanja s njima postaju još ugodnija. Od 2022. godine u Moskvu se isporučuju električni autobusi poboljšane konfiguracije. Glavne prednosti novog modela u odnosu na prethodnike su povećan domet do 80 km bez punjenja i električni grijač kabine, koji minimizira utjecaj na okoliš.

Svi električni autobusi ruskih proizvođača KAMAZ i GAZ Group servisiraju se po ugovorima o životnom ciklusu. To znači da je proizvođač u potpunosti odgovoran za tehničku ispravnost svakog električnog autobusa tokom 15 godina rada. Ovo garantuje sigurnost transporta i putnika.

“Zahvaljujući novim zalihama, moderniji i ekološki prihvatljiviji transport će doći na linije glavnog grada. Od 2018. godine električni autobusi su zamijenili konvencionalne autobuse i stigli na skoro 120 linija glavnog grada. Do 2030. godine njihov broj u gradu će dostići 5.300. Moskva će zadržati liderstvo u Evropi po broju električnih autobusa”, završio je Liksutov.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841