VDL Bus & Coach i Arriva rade zajedno na čuvanju okoliša

Javni prevoz u Limburgu mora biti potpuno električni do 2026. godine. Ovaj cilj je još bliži pošto se za regiju Limburg VDL Bus & Coach sprema da isporuči novih 55 električnih autobusa. VDL Bus & Coach u ovoj regiji zajedno sa kompanijom Arriva radi na tranziciji ka autobuskom transportu bez emisija.Od 30. juna 2019. godine, 20 VDL Citea LLE-115 Electric će početi sa radom iz Maastrichta. Dodatnih 20 vozila će takođe biti raspoređeno u Sittard, 10 u Venlo-Venray i 5 u Heerlen. “Ponosni smo što smo, kao partner Arrive, razvili električni autobus koji će također raditi izvan grada”, rekao je Ard Romers, direktor VDL Bus & Coach Nederland bv. “Riječ je o nedavno predstavljenoj varijanti dužine od 11,5 metara, sa više sjedišta. Za nas, ovo će biti najveća regionalna operacija do sada. To je veoma posebno. Godišnje će prelaziti oko 100.000 kilometara po autobusu.”

Arriva Limburg je prva javna transportna kompanija u Holandiji koja koristi velike autobuse za regionalne linije. Romers dodaje: “Sjajan prvijenac. Koncept se zasniva na vrlo pozitivnom iskustvu koje smo imali sa Arrivom u Venlu, gdje naši električni gradski autobusi dugi 9,9 metara rade bez problema od 2016. godine. Za regionalni prevoz u Limburgu koristićemo lagani autobus. Vozila imaju 42 komforna sjedišta okrenuta u pravcu kretanja i ukupnim kapacitetom od oko 65 putnika. Radijus djelovanja je osiguran sa baterijom snage 180 kWh, koja se može puniti vrlo brzo. To olakšava autobusima da pređu 400 kilometara dnevno.”U svom zahtjevu za tender za koncesiju javnog prevoza, provincija Limburg je zatražila plan za brzi rast do nulte emisije. Arriva je dobila nalog sa obećanjem da će u Limburgu 2025./2026. godine u potpunosti biti takav prevoz. Arriva i VDL Bus & Coach započeli su saradnju 2016. godine, kada je u Venlo pušteno dvanaest električnih autobusa i četiri ZE autobusa na jednoj gradskoj liniji u Maastrichtu. Sljedeći korak je uslijedio kada su u decembru 2018. godine i druge gradske linije u Maastrichtu bile elektrificirane, uz dodatnih 24 VDL autobusa.

Od kraja juna, Arriva će imati ukupno 95 autobusa nulte emisije u javnom prevozu u Limburgu. To je skoro polovina Arriva flote u ovoj pokrajini. Od uvođenja prvog Citea SLF-120 Electric 2013. godine, VDL Bus & Coach se snažno fokusirao na električnu mobilnost.

U Holandiji, VDL Bus & Coach je predvodnik u oblasti elektrifikacije javnog prevoza. Narudžba e-autobusa za Amstelland Meerlanden je još uvijek najveća narudžba za VDL Bus & Coach, a sa 100 e-autobusa najveći je električni vozni park u jednoj operaciji u Evropi. Danas, 400 električnih VDL autobusa u Evropi pokrivaju u prosjeku 70.000 km u svakodnevnom radu. Električni autobusi pružaju značajno smanjenje buke, što dovodi do mirnijeg i zdravijeg životnog okruženja.

Arriva Holandija je dio Arriva grupe, u vlasništvu Deutsche Bahn. Arriva je vodeća kompanija za prevoz putnika, koja posluje u četrnaest evropskih zemalja, sa 53.000 zaposlenih. U Holandiji, Arriva zapošljava oko 5.500 ljudi. Pored željezničkih i autobuskih usluga, Arriva upravlja vodenim autobusom u Južnoj Holandiji u partnerstvu s Koninklijke Doeksen i aktivan je u holanskom turističkom sektoru pod nazivom Arriva Touring.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1842