Još električnih VDL Citea stiže u Qbuzz

VDL Bus & Coach će isporučiti 43 VDL Citee Electric u Qbuzz. Narudžba se sastoji od 11 zglobnih VDL Citea SLFA-180 i 32 VDL Citee SLF-120 Electric. Ovi električni autobusi će biti raspoređeni od kraja 2019. godine na gradskim linijama u gradovima Emmen, Assen i Groningen. Pored elektrifikacije autobuskog prevoza u raznim većim gradovima u Holandiji, VDL Bus & Coach također značajno doprinosi održivom autobuskom saobraćaju u koncesiji Groningen-Drenthe. Ovi autobusi će biti lijep dodatak već postojećim VDL zglobnim električnim Citeama koje rade u sistemu Q-link. Tih deset autobusa je isporučeno u Groningen krajem 2017. godine.

“Kao pouzdan tranzicioni partner za javni prevoz bez emisija, veoma nam je drago da još jednom doprinesemo daljoj elektrifikaciji autobuskog prevoza na sjeveru Holandije”, kazao je izvršni direktor Ard Romers iz VDL Bus & Coach Nederland, te nastavio: “Ova druga isporuka, dobivena na tenderu za električne autobuse, se sastoji od 43 električne Citease i pokazuje povjerenje Qbuzza u VDL-ov asortiman električnih proizvoda i VDL-a kao dobavljača. Ponosni smo što sarađujemo sa našim partnerom Qbuzzom i davateljem koncesija OV-Biro Groningen-Drenthe na poboljšanju kvaliteta života u sjevernim gradovima.”

U julu prošle godine, koncesionar OV-Biro Groningen-Drenthe izabrao je Qbuzz kao operatera u provincijama Groningen i Drenthe. Važan razlog za to je ambicija Qbuzza da postepeno elektrifikuje sav autobusni prevoz u ovoj koncesiji. Upotreba električnih autobusa od decembra 2019. će smanjiti emisiju CO2 za 90%. Uz narudžbu 43 električna VDL autobusa uz deset električnih VDL autobusa koji već rade, VDL Bus & Coach će imati veliki udio u značajnom smanjenju CO2 u okviru ove koncesije.

32 solo VDL Citee SLF-120 Electric će biti opremljene baterijom od 216 kWh i konfiguracijom sa dvoja vrata. Ostale zglobne VDL Citee SLFA-180 Electric će biti opremljene baterijskim sistemom od 288 kWh i konfiguracijom sa troja vrata. Obje varijante vozila za Qbuzz će biti opremljene najnovijom tehnologijom baterija. Sa pantografom na krovu, vozila se mogu puniti brže. Time se osigurava optimalna radna dostupnost vozila.

Qbuzz je osnovan u aprilu 2008. godine. Danas Qbuzz predstavlja ambicioznu i inovativnu kompaniju usmjerenu na kvalitet na holandskom regionalnom tržištu mobilnosti. Osim koncesije za Groningen-Drenthe, Qbuzz također pruža javni prevoz u koncesiji regije Utrecht i koncesiju DMG (Drechtsteden, Molenlanden i Gorinchem) u Južnoj Holandiji. Kompanija ima preko 2.400 zaposlenih i dnevno prevozi više od 300.000 putnika sa flotom od 780 autobusa, 26 tramvaja i 10 vozova.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1842