BHBus Info: Radno vrijeme vozača

Na evropskim putevima su česte provjere vremena provedenog za volanom. Kazne za prekoračenje vremena koje je dozvoljeno provesti u vožnji su velike, a policajci poštuju rigorozne zakone. Bez obzira da li imate digitalni ili analogni tahograf, ključno je da na evropskim putevima poštujete radno vrijeme.

– Maksimalno trajanje dnevne vožnje je devet sati. Dozvoljeno je i 10 sati dva puta nedeljno, pod uslovom da poštujete ograničenje od ukupno 90 sati tokom dvije uzastopne sedmice.
– Maksimalno vreme trajanja sedmične vožnje iznosi 56, a tokom dvije uzastopne sedmice 90 sati.
– Morate imati pauze za vrijeme vožnje i to po 45 minuta poslije četiri i po sata neprekidne vožnje. Tu pauzu možete podjeliti u dva perioda, prvi u trajanju od najmanje 15 minuta, a drugi od najmanje 30 minuta.
-Također, morate imati redovan dnevni odmor koji iznosi 11 sati u kontinuitetu i za to vrijeme ne smijete biti za volanom.
– Smanjeni dnevni odmor iznosi devet sati i ne smije se koristiti više od tri puta sedmično.
– Razdjeljen dnevni odmor iznosi 12 sati i dijeli se na jedan period od tri i jedan period od devet sati neprekidno.
– Redovan sedmični odmor traje 45 sati, dok razdjeljen sedmični odmor traje 24 sata neprekidno bez obzira na mjesto gdje se vozač nalazi i mora da se kompenzuje do kraja treće uzastopne sedmice.

Vozač mora biti upoznat i sa kaznama koje mu slijeduju ukoliko krši pravila raspoređivanja radnog vremena, odnosno, ako za volanom provodi više vremena nego što je propisano. U Evropi se, na primjer, za 10 posto više vremena u vožnji od predviđenog plaća kazna od 30 do 150 eura.

Ako se utvrdi da ste vozili između 10 i 20 posto više vremena nego što je predviđeno, platićete kaznu od 300 do čak 1200 eura.
Kaznu od 400 do 1600 eura platiće vozači koji premaše limit vremena provedenog u vožnji preko 20 posto.

Dakle, pravila su jasno definisana i ista su u skoro svim državama Evropske unije, a i u našoj regiji postoje slični pravilnici i zakoni. Važno je da se pravila poštuju u kojoj god zemlji da vozite, jer ćete samo tako biti sigurni da policija nema zbog čega da vas kazni.

Sretan put i ostanite u pokretu!

izvor:simplex.co.rs

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1842