Električni Solaris Urbino na testovima u Estoniji

Solaris je pokrenuo testove u saradnji sa lokalnim prevoznikom, firmom AS SEBE koja je pobjedila na tenderu za rad linije 25 – linije koja je napravljena za dugotrajna ispitivanja električnog autobusa. Vozilo koje je stiglo do Tartua je poznati Solaris Urbino 12 Electric, pobjednik takmičenja Bus of the Year 2017, koji je prošle godine uspješno završio testove u glavnom gradu Estonije, tj. u Talinu.

Testni Urbino ima osovinu sa integrisanim elektromotorima, sa maksimalnom snagom od 2×125 kW. Fabrička podešavanja vozila omogućavaju ugradnju pantografa koji će omogućiti punjenje Solaris High Energy baterija snage 200 kWh. Trenutno se punjenje vrši preko tradicionalnog priključnog konektora. U trenutnoj tehničkoj konfiguraciji, autobus može da primi do 75 putnika, od kojih je 30 sjedećih. Postavka vrata od 2-2-2 korištena je za olakšavanje ulaska i izlaska putnika, dok će osobe pogođene smanjenom pokretljivošću posebno cijeniti “kneeling” funkciju na autobuskim stanicama. Štaviše, autobus ima rekordan broj od 16 sjedišta na niskopodnom dijelu i površinu namjenjenu za korisnike invalidskih ili dječijih kolica.

Međutim, električni Solaris Urbino 12 nije samo skup najsavremenijih tehničkih rješenja. Poljski proizvođač je opremio vozilo sa nizom rješenja koje znatno povećavaju udobnost putovanja i bezbjednost putnika i vozača. To uključuje, između ostalog, sistem klimatizacije koji pokriva cijelo vozilo, unutrašnje i spoljašnje osvjetljenje u LED tehnologiji koje štedi energiju, touchscreen ploču za vozača i sveobuhvatni putnički informacioni sistem. Autobus je prilagođen da radi čak i u najtežim vremenskim uslovima, zahvaljujući ugradnji dodatne toplotne izolacije plafona, bočnih zidova, prednjeg zida i lukova točkova.

Do sada je u Estoniju isporučeno preko 50 Solarisovih vozila, a sve se radi o trolejbusima koji voze na ulicama glavnog grada Talina. Na osnovu rezultata testova, koji će se završiti 31. avgusta 2019. godine, opštinske vlasti Tartua će razviti dugoročnu strategiju transporta za grad.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1842