Velika narudžba BYD električnih autobusa iz Švedske

Nakon nedavne narudžbe iz Norveške za 42 zglobna BYD električna autobusa za Oslo, uslijedila je još jedna velika narudžba za nordijske zemlje. Ovaj put se radi o poslu za Švedsku koja je naručila ukupno 24 e-busa. Pokrajina Södermanland, na jugoistočnoj obali Švedske, uskoro će imati 24 e-busa od 12 metara u radu. Njima će upravljati švedski prevoznik Nobina.
Nobina već ima BYD autobuse od 12 i zglobne od 18 metara koji rade u Ängelholmu i Oslu, a vozila iz ove narudžbe će raditi u gradovima Nortällje, Landskron i Oslo.

Nakon uspješnog rada sedam BYD električnih autobusa od 12 metara u Ängelholmu od početka 2016. godine, Nobina se odlučila za nabavku takvih vozila i za Nortällje i Landskron. E-busevi za Södermanland su četvrta nudžbina Nobine i do sada su naručili ukupno 50 ovakvih autobusa u standardnoj dužini od 12 metara.

Očekuje se da će flota biti isporučena do ljeta 2019. godine. Martin Atterhall, menadžer voznog parka Nobina Group, rekao je: “Odlučni smo da budemo među prvim u nordijskim zemljama, koji će razvijajti pametne i održive e-bus flote i rješenja za javni prevoz. Iskustvo koje smo imali sa drugim BYD modelima ubijedilo nas je da možemo napredovati i sa sigurnošću dodajemo dodatne e-buse našoj floti te se radujemo čistijem i udobnijom saobraćaju koji će uslijediti.” Isbrand Ho, generalni direktor kompanije BYD Europe, je izjavio: “Trudovi BYD-a na skandinavskom tržištu se isplaćuju. Naše nedavno poslovanje ne samo na švedskom, već i na norveškom tržištu učinilo je BYD jednim od lidera u oblasti električnih autobusa. Dobitak ovog posla daje nam više povjerenja da možemo da dobijemo još veći udio na na ovom važnom tržištu. Radujemo se što ćemo Skandinaviju učiniti još zelenijom.”

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841