Prvo izdanje Busworld Turkey u Izmiru bilo veoma uspješno

Nakon šest izdanja Busworld Turkey u Istanbulu, ovo je bilo prvo izdanje u Izmiru, trećem najvećem gradu u Turskoj sa velikom historijom i najljepšim potpuno novim izložbenim centrom. Službenom otvaranju je nazočio veliki broj zvaničnika, među kojima je i gradonačelnik Izmira Aziz Kocaglu.

Iako su se neki ljudi pitali kako će preseljenje sajma iz Istanbula u Izmir odraziti na broj izlagača i posjetilaca, bilo je jasno od prvog minuta kada je izložba otvorila svoja vrata da će to biti uspješna organizacija. Ukupno je preko 10.040 posjetilaca iz 107 zemalja posjetilo 115 izlagača iz osamnaest zemalja. Izložba je imala mrežnu površinu od 10.500 kvadratnih metara, čineći ga čak i malo većim od prethodnog izdanja u Istanbulu. Drugi način za mjerenje uspjeha izložbe jeste činjenica da se dešavalo stvarno poslovanje, pošto su neki autobusi prodani na licu mjestu, a zaključeno je i nekoliko važnih ugovora.

Najveći izlagač bio je turski proizvođač vozila BMC, koji radi na impresivnom povratku nakon što je nekoliko godina bio van autobuskog sektora i tržišta. Imali su najveći (3.000 kvadratnih metara), ali također i najzabavniji štand na izložbi sa predstavama veoma živahne turske plesne grupe, poznatog električnog violinista i mnogih impresivnih akata. Svakog dana bilo je novo iznenađenje.

Turske vlasti su poručile da je industrija izvoza autobusa vrijedna 1,15 milijardi američkih dolara. Tržište minibusa je veoma bitno za tursko automobilsko poslovanje. Dakle, u toj perspektivi je logično da Busworld Turkey privlači puno posjetilaca i kompanija iz inostranstva poput Bliskog istoka i drugih susjednih zemalja kao što su Irak i Iran. Mnoge turske kompanije zaista se fokusiraju na izvoz, među njima je Otokar, kao i Güleryüz, Safkar i mnogi drugi. Na primjer, Anadolu Isuzu gradi snažnu vezu sa Evropom, posebno Francuskom, baš kao što je to učinio Otokar. Na sajmu su takođe predstavljeni međunarodni brendovi poput Allison Transmission, ZF, Cummins, Fasching, Fogmaker, Hübner itd. Jedan od posjetilaca je rekao da je izgledalo kao da je ušetao u veliki supermarket sa svom mogućom opremom za proizvodnju autobusa.

Mapar, MAN zatupnik u Turskoj, pokazao je mnogo vozila na svom prostoru. Oni imaju vrlo specifičnu aktivnost na tržištu rabljenih vozila, a to je potpuno restauriranje MAN i Neoplan autobuse u novije modele.

Izmir je glavni grad pokrajine sa istim imenom. Prije samo petnaest godina bilo je 2,5 miliona stanovnika. Sada, 2018. godine, grad je porastao na više od četiri miliona ljudi, kažu zvaničnici. To je treći po veličini grad u Turskoj nakon Istanbula i Ankare. Sa drugom po veličini lukom u zemlji, međunarodnim aerodromom i dobrim vezama sa drugim gradovima, značaj Izmira je porastao tokom godina.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841