EKSKLUZIVNO: Novi model Otokara u floti Hukić tursa!

Turski proizvođač autobusa Otokar je krajem godine predstavio svoju redizajniranu gamu Sultan sa modelima Sultan Maxi i Sultan Mega. Oba modela doživjela su ozbiljan facelift uz mnoštvo LED lampica i ostalih najnovijih tehnologija. Nije dugo trebalo da te nove modele ugledamo na cestama Bosne i Hercegovine.

Kompanija Hukić turs iz Sarajeva, koja je jedna od najjačih privatnih autobuskih kompanija u centralnoj BiH, je svom voznom parku dodala jedan novi redizajnirani Otokar Sultan Mega. Time je nastavljena i dobra saradnja sa kompanijom Ube store Tuzla, koja je inače i zastupnik Otokara za područje Bosne i Hercegovine. Trenutno je ovo vozilo najmlađe vozilo u BiH, činjenica koja je za svaku pohvalu i koja pokazuje napredak kompanije Hukić turs.

Novonabavljeni autobus ima dužinu nešto manju od 8,5 metara, dok širina iznosi 2,29, a visina sa klima uređajem 3,34 metra. osim upečatljivog novog prednjeg i zadnjeg dijela vozila, upečatljiva je još jedna promjena, a to su druga vrata. Sada se ona umjesto iza zadnjeg točka, nalaze na sredini vozila i tim potezom se dobilo još malo na prtljažnom prostoru. Kao i do sada, Otokar je nastavio saradnju sa Cumminsom, tako da ovog Sultana pokreće Cummins Euro 6 motor snage 185 KS. Dodatnu stabilnost i udobnost će osigurati i nešto veći 245/70 R 17.5 točkovi. Ukupan kapacitet rezervoara je 190 litara, dok je kapacitet AdBlue tečnosti 21 litar.

Zahvaljujući ovim vanjskim gabaritima, u unutrašnjost se može smjestiti udobno 35 putnika plus vozač i suvozač. Novi Sultan posjeduje još i kombinovani ovjes kojeg čine federi na prednjoj, a jastuci na zadnjoj osovini. Vozačev prostor je urađen smisleno, tako da su svi prekidači na vidljivim mjestima i lako dostupni. Od ostalog vrijedi spomenuti Ebersprächer dodatno grijanje, Konvektin klima uređaj te utičnicu sa duplim USB priključkom u prednjem dijelu vozila. Za sigurnost kako vozila, tako i putnika će se pobrinuti disk kočnice na obje osovine te savremeni EBS, ESC, ASR te AEBS i LDWS sistemi kao i telma-retarder. Već spomenuti Cumminsov motor je uparen sa šestostepenim ručnim mjenjačem koji ima odličan prenosni moment tako da ni puni kapacitet putnika i prtljaga neće predstavljati veliki problem i uspjeti će izvući maksimum od motora.

Kao i eksterijer, tako je i enterijer doživio potpunu rekonstrukciju, počev od samih tkanina, materijala pa do izbora novih komonentnih i tehničkih rješenja. To se posebno primjeti kod izvedbe galerije iznad putničkih sjedišta gdje dominira novi tip uslužnogHukićev Sultan je došao u kombinaciji crvene i crne boje, koja će svakako biti puno lakša za održavanje od svijetlijih nijansi. Kao što smo rekli, u unutrašnjost se može smjestiti 35 putnika na udobnim turističkim sjedištima. Sva sjedišta su na obaranje, sa kožnim naslonima za glavu, sigurnosnim pojasevima te sa rukonaslonima, stolićima i mrežicama za lične stvari.

Spomenuli smo da će putnici tokom putovanja biti maksimalno osigurani zahvaljujući najnovijim sistemima, a u ljetnim mjesecima će uživati zahvaljujući Konvekta klimi, kao i sistemu grijanja u hladnim mjesecima. Također, da putovanje prođe što ugodnije pobrinuće se i audio/video oprema koja se sastoji od radio/mp3 playera sa USB i SD priključkom, DVD playera i preklopnog LCD monitora u prednjem dijelu. Putnicima će na usluzi također biti i frižider. Za kraj smo ostavilii jednu zanimljivost specifičnu za Otokar autobuse, a to je njegova nestandardna zadnja klupa. Na prvi pogled radi se o standardnih pet sjedišta u zadnjem redu, ali drugi pogled otkriva nešto neobično. Umjesto standardnih pet odvojenih sjedišta ovaj bus ima pet odvojenih naslonjača te zajednička sjedišta koja čine jednu udobnu klupu. Također, ova klupa se razvlači tako da se vozač na njoj može odmoriti, a u nekim izvanrednim slučajevima čak i odspavati između vožnji.

Kompanija Hukić turs je u prošloj godini kupovinom MAN Lion's Coacha i novog Mercedes Sprintera značajno obnovila i podmladila vozni park. Početak ove godine je također odlično započeo sa nabavkom još jednog novog vozila, tako da se u sezonu ulazi spremno. A ako sezona bude plodonosna, možda bi uskoro mogli vidjeti i još pokoje novo vozilo sa natpisima ove kompanije…

Ekipa portala BHBus.ba vlasnicima Feridu, Nerminu i Emiru želi puno sreće sa novim vozilo, a za kraj smo ostavili i fotogaleriju:

Share your love
Semir Sadiković
Semir Sadiković
Articles: 63