Rzeszów kupuje 40 Solaris autobusa

Prije par dana je u Gradskoj vijećnici poljskog grada Rzeszów potpisan ugovor između gradske vlasti i predstavnika kompanije Solaris Bus & Coach o isporuci ukupno 40 autobusa – deset električnih autobusa od 12 metara i 30 konvencionalnih zglobnih autobusa. Oba ugovora su vrijedna zajedno oko 20 miliona eura, a isporuke su zakazane za iduću godinu.Na tenderu za isporuku 10 električnih vozila, koji je završen prije nekoliko sedmica, kao najbolja ponuda izabrana je ponuda firme Solaris Bus & Coach. Osim isporuke autobusa, ugovor podrazumijeva izgradnju infrastrukture koja će omogućiti punjenje vozila tokom dana dok su na putu, kao i u depou.

“Dobijanjem tendera u Rzeszówu našim klijentima šaljemo snažan signal da ne nudimo samo već isproban dizajn u smislu električnih autobusa već i da nudimo složeno rješenje infrastrukture za punjenje. Veoma je važno da naši kupci električnih vozila od nas mogu dobiti i cijelokupnu neophodnu punu infrastrukturu”, rekao je Zbigniew Palenica, zamjenik izvršnog direktora Solarisa, odgovoran za prodaju i postprodaju.

Ključni argument za prevoznika iz Rzeszówa prilikom izbora novog dobavljača autobusa nije bila samo cijena, već i inovacija vozila te garancija najvišeg kvaliteta. Električni Solaris autobusi će biti opremljeni obrnutim pantografom, koji će biti montiran na krovu i preko kojeg će se vozilo puniti. Ovaj sistem omogućava punjenje autobusa za nekoliko minuta tokom zaustavljanja na autobuskoj stanici ili na kraju linije. Osim punjenja preko pantografa, vozila će biti standardno opremljena sa utičnicom koja je namenjena za sporije punjenje tokom dužeg zaustavljanja. Električni Solaris Urbino 12 autobusi će biti opremljeni sa Solaris High Power baterijama snage 87,6 kWh. Autobusi će ponuditi mnoge pogodnosti za vozače i putnike, kao što su klimatizacija, LED osvetljenje, rampa za invalidska kolica i kneeling funkcija, što čini udobniji te lakši ulazak i izlazak iz autobusa. Osim toga, vozila za Rzeszów će biti opremljena širokim informacionim sistemom za putnike sa glasovnim najavama, a putnici će tokom vožnje moći uživati ​​i u besplatnom internetu.Pored električnih vozila, Solaris će takođe isporučiti 30 ekoloških zglobnih autobusa. Novi Solaris Urbino 18 će biti opremljeni DAF motorima koji zadovoljavaju striktne standarde EURO 6 emisija. Autobusi iz Solarisa su dobro poznati u Rzeszówu. Prva isporuka desila se još 2000. godine. Trenutno se u gradu u aktivnom radu nalazi 47 Solaris autobusa, uključujući i devet CNG autobusa (komprimirani prirodni gas).

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841