Prvi zglobni Solarisovi autobusi na vodik počeli sa radom u Kelnu

Share your love

Sredinom septembra osam Solaris Urbino 18 autobusa na vodik pridružilo se floti Regionalverkehr Köln GmbH (RVK) u Kelnu koja već uključuje 46 Solaris autobusa na vodik. Ovoga puta u pitanju su zglobni autobusi dužine 18 metara. Flota vozila na vodik njemačkog prevoznika RVK već je impresivna, a predstoji još dosta isporuka. Solaris trenutno ispunjava narudžbu za 20 dodatnih autobusa na vodik, potvrđenu u martu ove godine: devet 12-metarskih i jedanaest autobusa od 18 metara. Po završetku svih isporuka, RVK će imati flotu od 84 Solaris autobusa na vodik i biće najveća u Evropi.

Zglobni autobusi na vodik isporučeni RVK-u opremljeni su sistemom gorivnih ćelija od 100 kW. Urbino 18 hydrogen može se puniti gorivom sa preko 50 kilograma gasovitog vodika, uskladištenog u osam rezervoara koji se nalaze na krovu. Autobusi imaju modularni pogonski sistem koji eliminiše potrebu za tradicionalnim motornim prostorom, omogućavajući povećan kapacitet putnika.

Vozila najnovije narudžbe ističu se najnaprednijim rješenjima koja su dostupna u pogledu opreme. Autobusi imaju visokoefikasni sistem klimatizacije sa funkcijom toplotne pumpe, napredni sistem za praćenje i informisanje putnika, kao i brojne sisteme koji podržavaju rad vozača. Ključne prednosti autobusa na vodik uključuju rad s nultom emisijom, veliki kapacitet putnika, veliki domet pri jednom punjenju goriva i kratak proces punjenja. Ovo su ključni parametri za operatere kao što je RVK, koji opslužuju područja koja povezuju ruralne regije sa gradovima i svakodnevno prevoze veliki broj putnika na posao.

RVK već godinama provodi svoju strategiju za vodik, a Solaris je ponosan partner u ovoj transformaciji. Proizvođač je lider u uvođenju hidrogenske tehnologije u javni prevoz. Preko 40 kupaca iz 10 evropskih zemalja potpisalo je ugovore za preko 700 Solaris Urbino autobusa na vodik, sa skoro 250 vozila već u radu u 25 gradova širom Evrope. Kompanija također pruža stručnu podršku za postprodajni servis i održavanje vozila na vodik.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1871

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *