ASF Autolinee Como kupio 23 Yutong električna autobusa

ASF Autolinee je italijanska autobuska kompanija koja pruža autobuske usluge u gradu Como, pokrajini Como, i u Leccu. Kompanija također ima dvije autobuske linije za Švicarsku, jednu od Coma do Chiassa i drugu od Menaggia do Lugana. ASF Autolinee je prateći trendove u svijetu nedavno započeo trend elektrifikacije svog voznog parka pa je u skladu s tim stiglo 23 električna autobusa kineskog proizvođača Yutong. Ovo nisu prvi električni autobusi koji su se pridružili voznom parku ASF Autolinee, jer je u proteklih nekoliko mjeseci operater primio prva dva u svoj vozni park. Yutong vozila su stigla preko italijanskog zastupnika Powerbus, u vlasništvu Massima Fioresea, i ona će omogućiti da četiri gradske linije budu potpuno elektrificirane, a to su linije 1, 2, 6 i 11.

Isopučeni su modeli E12 i E10, a po oznaka se da naslutiti i koje su njihove dužine. Tačnije, stiglo je 14 autobusa od 10,9 metara i 9 od 12,17 metara na baterije. Imaju ukupan kapacitet od 79 i 81 sjedište, obezbjeđena je ručna rampa koja omogućava ulazak i silazak invalidskih kolica, a obezbjeđen je i sistem za pomoć pri kočenju (LDSW). A baterije? Kapacitet je 422 kWh.

Nova vozila prepoznatljiva su po novoj livreji – sa naznama boje regije Lombardia – bijeloj, sa dugom zelenom strelicom duž strana, a bit će smještena u ASF depoima u Tavernoli i Lazzagu, gdje će u ovoj prvoj fazi biti postavljeni prvi punjači za punjenje. Svako vozilo ima prosječno vrijeme punjenja od 5 sati.

Elektrifikacijom flote ASF-a izbjeći će se emisija 1.300 tona CO2 godišnje. Za apsorpciju ove količine ugljičnog dioksida bila bi potrebna šumska površina jednaka 3.575 fudbalskih terena.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1853

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *