Solaris ispoučuje još autobusa na vodik za Francusku

Ponuda Solaris Bus & Coach odabrana je na tenderu koji je raspisala uprava za javni transport Artois Mobilités u saradnji sa Transdev Group i francuskom centralnom kancelarijom za nabavku javnog prevoza CATP (Centrale d'Achat du Transport Public). Narudžba uključuje četiri Solaris Urbino 12 hydrogen vozila. Autobusi će biti isporučeni i integrisani u vozni park prevoznika početkom 2025. godine. Nova narudžba je u skladu sa strateškim smjernicama za ekološku transformaciju aglomeracije, posebno dekarbonizaciju javnog prevoza.

“Postoji niz argumenata u korist vodika. Prije svega, on je apsolutno bez emisija tokom rada. Osim toga, postoje značajne prednosti kao što su veliki domet, brz proces dopunjavanja goriva, fleksibilnost u upravljanju flotom vozila na vodik i izrazito tiha vožnja. Čestitam Artois Mobilitésu na ovoj odluci i radujem se našoj saradnji,” rekao je Brice Bonavia, direktor Solaris France.

Najsavremenije gorivne ćelije ukupne snage 70 kW biće postavljene na krov Solaris Urbino 12 hydogen. Autobusi će biti opremljeni Solaris High Power vučnim baterijama, koje podržavaju gorivne ćelije tokom vršne potražnje za električnom energijom. Naručeni Urbino autobusi će imati visokoefikasnu klimatizaciju pomoću toplotne pumpe. Autobusi za Artois Mobilités će dodatno biti opremljeni eSConnect sistemom za praćenje i daljinsko upravljanje voznim parkom. U skladu sa najnovijim propisima, autobusi će biti usklađeni sa standardima GSR2, uključujući sistem koji obavještava o prisustvu učesnika u saobraćaju u mrtvom uglu vozila.

Novi ugovor jača poziciju Solarisa kao lidera na evropskom tržištu vozila sa nultom emisijom. U segmentu proizvoda na vodik, proizvođač nudi autobuse u dvije dužine, 12 i 18 metara. Ova najmodernija rješenja za javni prevoz već su implementirana u 25 gradova širom Evrope. Više od 220 Solaris Urbino autobusa na vodik prevozi putnike u gradovima poput Barselone, Bratislave, Frankfurta, Madrida, Poznanja i Venecije. Vrijedi spomenuti da je proizvođač u procesu kompletiranja narudžbe za 22 autobusa na vodik za Île-de-France Mobilités.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1853

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *