Aerodrom Minhen oslanja se na potpuno električni MAN Lion's City E

Share your love

Održivost je jedno od glavnih pitanja za aerodrom u Minhenu, koji je jedno od najprometnijih avio čvorišta u Evropi. Zbog toga se lokalna vozila bez emisija sve više koriste za mobilnost na zemlji, a od sada ona uključuju i MAN električne autobuse. Aerodrom Minhen naručio je ukupno 49 električnih autobusa od MAN Truck & Bus, uz opciju za još 25 električnih autobusa. Prvih deset solo vozila trenutno se isporučuje AeroGroundu, podružnici aerodroma za zemaljsko opsluživanje i transportne usluge. Još deset Lion's City 12 E i 17 Lion's City 18 E bit će isporučeno kupcima krajem godine. Kako bi prelazak na elektromobilnost bio što lakši, MAN je također obezbijedio pravo rješenje za punjenje.

“Održivost je ključno pitanje za nas. Želimo da operacije aerodroma u Minhenu ne ostavljaju više CO2 u atmosferi najkasnije do 2035. godine. Kupovinom MAN električnih autobusa, činimo još jedan važan korak u ovom pravcu,” kazao je Jost Lammers, izvršni direktor u Flughafen München GmbH (FMG). Potpuno električne solo i zglobne autobuse AeroGround koristi na pisti. Oni odvoze putnike i posadu sa terminala do njihovih aviona prije polijetanja ili ih preuzimaju nakon slijetanja. Za operacije sa posebno velikim brojem putnika, zglobni električnih autobusi od 18 metara nude dovoljno prostora umjesto električnih solo autobusa.

“Oduševljeni smo što se još jedan aerodrom, aerodrom u Minhenu, oslanja na naš MAN Lion's City E. To impresivno pokazuje da se električni autobusi dokazuju u praktičnoj upotrebi u gradskom saobraćaju, kao i u drugim oblastima primjene”, objasnio je Robert Katzer, direktor Sales & Product Bus u MAN Truck & Bus. Keln-Bonn je bio prvi njemački aerodrom koji je primio MAN električne autobuse za rad na pisti tokom 2023. godine.

Lion's City E isporučen na aerodrom u Minhenu impresionira svojom pouzdanošću i održivošću, kao i brojnim inovacijama u pogledu opreme. Sa novom elektronskom platformom, koja će se koristiti u svim MAN autobusima od ove godine, potpuno novi kokpit ulazi u Lion's City E. Središnji dio je 12-inčni ekran vozača, koji je potpuno digitalan. Zahvaljujući visokom nivou jednostavnosti digitalnog kokpita, koji zadovoljava najviše ergonomske standarde i ima jasan dizajn, vozači se mogu još bolje koncentrirati na saobraćaj na pisti. Brojni sistemi pomoći i sigurnosti, koji će biti uvedeni u modelskoj godini 2024., osiguravaju još veću sigurnost u Lion's City E. Nove karakteristike uključuju pomoć pri skretanju uz pomoć radara za slijepu desnu stranu autobusa. Sistem upozorenja na sudar sa detekcijom pješaka je također u svim autobusima. On detektuje cijeli prednji dio vozila i upozorava vozača ako se, na primjer, ljudi kreću ispred autobusa na mjestu ukrcaja na putu do aviona ili terminala.

MAN električni autobusi imaju impresivan domet do 350 km. Ukoliko bude potrebno da se napune, na aerodromu će ubuduće biti dostupno 40 stanica za punjenje iz SBRS-a. MAN Transport Solutions nudi MAN-ovim korisnicima odgovarajuću infrastrukturu za punjenje u saradnji sa SBRS. MAN-ov cilj je da prelazak na e-vozila i usluge učini što sigurnijim, jednostavnijim i isplativijim za kupce zahvaljujući sveobuhvatnom savjetovanju. “Činjenica da naše e-autobuse i pravo rješenje za punjenje dobijamo iz jednog izvora bila je odlučujući faktor za nas,” izjavio je Helmut Ehrnstraßer, generalni direktor AeroGround Flughafen München GmbH, dodajući: “Novi električni autobusi sa modernom opremom su odličan izbor za aerodrom u Minhenu, jer su prva i posljednja kontaktna tačka za putnike.” Vozni park minhenskog aerodroma uključuje 32 konvencionalna gradska autobusa MAN – i sada se na održiv način nadograđuje najsavremenijim električnim autobusima.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1842

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *