Yutong e-busevi će zamjeniti Van Hoolove u isporuci za Qbuzz

Qbuzz će preuzeti koncesiju Zuid-Holland Noord u Holandiji od 15. decembra ove godine. Prethodno naručene 15-metarske električne autobuse Van Hool zamijenit će Yutong vozila, izvještava operater, koji je također podijelio neke renderinge budućih vozila. Naručeno je 50 jedinica e-autobusa Yutong U15 koji će biti u funkciji do jula 2025. godine. “Kada se pokažu da ovi autobusi ispunjavaju očekivanja, preostali autobusi za fastBuzz će biti naručeni od Yutonga”, poručili su iz kompanije Qbuzz.

Van Hool je 11. marta 2024. objavio plan za obustavu proizvodnje gradskih autobusa (i preseljenja poslovanja u Makedoniju), a 8. aprila je proglašen bankrot. Ponuda VDL – Schmitz Cargobulla izabrana je od strane povjerenika u Van Hoolovom slučaju kao najbolja za osiguranje kontinuiteta u kompaniji 10. aprila 2024.

Debi Qbuzz-a u koncesiji će doći zajedno s lansiranjem novih turističkih ponuda streekBuzz i stadsBuzz. Također će biti uvedeno 140 električnih autobusa Iveco Busa.

Nova Yutong vozila imaju okretno i automatski podesivo vozačko sjedište sa dva naslona za ruke i pojasom u tri tačke. Sjedište je također opremljeno klimatskim paketom za hlađenje i grijanje. Kamere sa širokokutnim objektivima zamjenjuju vanjske retrovizore. ADAS tehnologije podržavaju vozača akustičnim i vizuelnim signalima kada je to potrebno.

Yutong dugačak 15 metara koji će lansirati Qbuzz imat će “široki prolaz i sjedišta s dodatnim prostorom za noge. Laptopi se mogu potpuno rasklopiti na velikim, sklopivim stolovima sa praktičnim držačima za čaše. Nasloni za glavu imaju držače za mobilne telefone sa indukcijskim punjačima. Tu su i USB utičnice. Uz dovoljno Wi-Fi propusnog opsega, putnici mogu raditi, učiti, opuštati se, gledati filmove ili slušati muziku u pokretu”, saopštili su iz Qbuzz-a. Električna rampa za invalidska i dječija kolica pruža udobnost i za korisnike i za vozača. Postoji direktna glasovna veza sa vozačem iz prostora za invalidska kolica. Autobusi će imati namjenski zvučni sistem (AVAS) tako da putnici mogu čuti kako se približava električni autobus koji se sporo kreće.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *