Prvi od 18 električnih Volvo autobusa spreman za zapadnu Australiju

Share your love

Prvi Volvo BZL Electric autobus u početnoj narudžbi od 18 električnih autobusa je završen i spreman. Narudžba je dio zajedničke inicijative vlade zapadne Australije i australske savezne vlade u vrijednosti od 250 miliona australijskih dolara (preko 150 miliona eura), kako bi se podržao prelazak države na javni prevoz bez emisija.

Kompletan autobus je proizveden u Perthu od strane partnera za izradu karoserija Volgren Australia, na potpuno uvezenoj Volvo BZL Electric šasiji. Prema sporazumu, australska savezna vlada posvetila je 125 miliona AUD za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih autobusa u Perthu, dok će vlada zapadne Australije posvetiti dodatnih 125 miliona AUD za kupovinu električnih autobusa proizvedenih u državi – koji će svi biti izgrađeni na električnoj platformi Volvo Buses. Očekuje se da će posljednja narudžba za 18 autobusa biti isporučena sredinom 2025. godine, kada će nova vozila saobraćati na tranzitnim linijama Centralnog područja Pertha (CAT).

“Izuzetno smo ponosni što smo dio ovog projekta električnih autobusa u zapadnoj Australiji, znajući da doprinosimo dugoročno održivom javnom prevozu u Perthu i njegovoj okolini”, kazao je Mitchell Peden, generalni direktor Volvo Bus Australia. “Znamo da je Volvo BZL Electric izvrstan proizvod koji pruža vodeću sigurnost i dugoročnu pouzdanost, uz vodeću Volvo obuku i podršku za proizvode. Prelazak na javni prevoz bez emisija je uveliko u toku u zapadnoj Australiji i Volvo je ponosan što je vodeći partner”, zavrpio je Peden.

Isporuka prve pune flote električnih autobusa dolazi nakon što je probno ispitivanje četiri Volvo BZL Electric autobusa počelo u oblasti Joondalup, u sjevernom Perthu, u februaru 2022. godine. Sva četiri vozila su još uvijek u upotrebi, rade iz autobuske stanice Joondalup, na pogon visokonaponskim sistemom za punjenje električnih vozila. Od početka testiranja prevezli su više od 440.000 putnika i prešli više od 380.000 kilometara, čime su uštedjeli oko 350 tona emisije ugljičnog dioksida u procesu.

Električni autobus Volvo BZL može se pohvaliti nizom ključnih prednosti i karakteristika uključujući nultu emisiju, napredne sigurnosne sisteme za poboljšanu zaštitu putnika i energetski efikasan električni pogon dizajniran za optimalne performanse i smanjene operativne troškove tokom životnog vijeka autobusa.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *