MAN će isporučiti FC Bayernu električni timski autobus iduće sezone, a radi se i na parku za punjenje

Share your love

Novi projekat za punjače namjenjene električnim kamionima i autobusima nedavno je predstavljen na Allianz Areni u Minhenu, kultnoj kući FC Bayern Minhen i jednom od najnaprednijih fudbalskih stadiona na svijetu. Ono što je zanimljivo, MAN je najavio da će u sezoni 2025/26. isporučiti prvi potpuno električni autobus FC Bayernu kao timski autobus. Njemački proizvođač je već najavio da će njegov Lion's Coach E biti u demo testu počevši od 2025.

Park za punjenje će uključivati ​​najmanje 30 stanica za punjenje, dizajniranih da opslužuju do 500 električnih autobusa i kamiona dnevno. Punilišta velike snage i megavata biće izgrađena u tri planirane faze proširenja na južnom parkingu za autobuse Allianz Arene. MAN Transport Solutions, MAN-ova interna konsultantska kuća za prelazak na vozila sa nultom emisijom, bila je duboko uključena u projekat. Konsultanti podržavaju planiranje i implementaciju javnog parka za punjenje megavata.

MAN ističe da „Veliki fudbalski stadioni kao što je Allianz Arena imaju veoma moćnu električnu mrežu zbog visokih potreba za električnom energijom za reflektore, ugostiteljske radnje i druge potrošače, koja se u potpunosti koristi samo na dane utakmica. FC Bayern Minhen i njegov dugogodišnji sponzorski partner MAN Truck & Bus pronašli su idealne uslove za postavljanje punjača za komercijalna vozila i dogovorili odgovarajući projekat. Pogotovo jer 100-postotno korištenje zelene električne energije u Allianz Areni čini projekat još prihvatljivijim za klimu.”

Zvanično lansiranje projekta punjača za električne kamione i autobuse održano je 27. augusta na Allianz Areni u Minhenu. Dr. Markus Söder, bavarski premijer, Christian Bernreiter, bavarski državni ministar za stanovanje, građevinarstvo i transport, Jan-Christian Dreesen, izvršni direktor FC Bayern München AG, Michael Diederich, zamjenik izvršnog direktora FC Bayern München AG, Alexander Vlaskamp, ​​izvršni direktor MAN Truck & Bus-a i Frederik Zohm, direktor razvoja MAN Truck & Bus-a, bili su prisutni.

Jan-Christian Dreesen, izvršni direktor FC Bayerna, objašnjava zajednički projekat sa MAN-om: “Naše društvo se suočava s velikim izazovima, posebno kada je u pitanju zaštita naše okoline i klime. Za nas je javni punjač za komercijalna vozila nastavak naših napora za održivost da upravljamo Allianz Arenom na način koji je sve prihvatljiviji za klimu.”

Michael Diederich, zamjenik generalnog direktora FC Bayerna, dodaje: “Ovaj projekat je od velike važnosti za nas i ne mogu zamisliti boljeg partnera od MAN-a da ga uspješno realizujemo. Dvije jake kompanije iz Bavarske na inovativne načine voze u budućnost i daju važan doprinos elektrifikaciji i klimatskoj neutralnosti u autobuskom i kamionskom transportu.”

“Pariške klimatske ciljeve ćemo postići samo ako dosljedno dekarboniziramo naš vozni park. Polovina kamiona koje proizvodimo svake godine trebala bi biti električna do 2030. godine. Infrastruktura za punjenje je ključ za to. Kao proizvođač, sami prednjačimo postavljanjem javne mreže punjenja u Evropi na našim servisnim lokacijama zajedno s E.ON-om. Ali samo to nije dovoljno. Zato smo veoma zahvalni na svježim idejama i zajedničkim projektima poput onog s FC Bayernom. Park za punjenje na Allianz Areni će biti vodeći projekat. Iz Bavarske za Bavarsku i svijet. Zasjat će daleko izvan državnih granica”, objašnjava Alexander Vlaskamp, ​​izvršni direktor MAN Truck & Bus-a.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *