88 električnih Solaris autobusa stiže u Švedsku

Solaris Bus & Coach je osigurao nove ugovore s Nobinom, vodećim operaterom javnog prevoza u Švedskoj. Ovo je još jedna narudžba za Solaris električne autobuse od operatera u kratkom periodu, čime se učvršćuje Solarisov položaj ključnog igrača u pružanju ekološki prihvatljivih rješenja za gradski transport. Ovoga puta Nobina je od Solarisa naručila ukupno 88 električnih autobusa. Ovo uključuje 55 jedinica Urbino 15 LE Electric kao reinvesticiju za regiju Skåne, 15 jedinica za Värmland i 18 jedinica Urbino 18 Electric koje rade u gradu Malmöu.

“Ove nove narudžbe označavaju još jedan značajan korak ka zelenijim rješenjima javnog prevoza u Švedskoj. Oduševljeni smo što ćemo nastaviti saradnju s Nobinom i biti dio implementacije rješenja nulte emisije i u prigradskom prevozu. Vjerujemo da je to ključno za globalnu transformaciju mobilnosti”, rekao je Olivier Michard, član Upravnog odbora za prodaju i marketing u Solaris Bus & Coach.

Autobusi koji su naručeni za regije Skåne i Värmland su električni Solaris Urbino 15 LE. Ovaj troosovinski električni autobus niskog ulaza, pogodan i za gradsku i za prigradsku vožnju, postaje sve popularniji na švedskom tržištu. Svaki autobus će pokretati centralni motor od 240 kW koji crpi energiju iz Solaris High Energy baterija ukupnog kapaciteta preko 560 kWh. Ova postavka omogućava nesmetan rad tokom cijelog dana, uz punjenje preko noći preko plug-in sistema. Ključne karakteristike ovog modela uključuju skandinavski paket koji ih prilagođava teškim vremenskim uslovima. Operater se odlučio za dodatnu vanjsku rasvjetu iznad vrata kako bi olakšao ukrcaj i silazak putnika u sumrak.

Nobina je odabrala i električni Urbino 18, zglobni model sa modularnim pogonom za Malmö izgrađen na novoj arhitekturi modularnog pogona i sa najnovijom tehnologijom baterija. Autobus će biti opremljen asinhronim motorom od 240 kW i novom generacijom Solaris High Energy baterije, sve se nalaze na krovu vozila.

Solaris je evropski lider u e-mobilnosti i zauzima prvo mjesto u ukupnom broju isporučenih autobusa sa nultom emisijom od 2012.​ godine. Elektrifikacija transporta u Evropi bilježi značajan napredak. Ovaj trend se može vidjeti i u Švedskoj. Ovi novi ugovori prate prošlogodišnje značajne sporazume s isporukama planiranim za 2024. godinu: 55 električnih autobusa Urbino 15 LE za prigradske usluge u Stockholmu za Nobinu i 23 Solaris e-busa za VR Kristianstad.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *