Kyma Mobilità bogatija za 56 hibridnih autobusa Mercedes Citaro

Kyma Mobilità, lokalni operater javnog prevoza u lučkom gradu Taranto u jugoistočnoj italijanskoj regiji Apuliji, preuzeo je novih 56 hibridnih niskopodnih gradskih autobusa Mercedes Citaro. Uvođenje novih hibridnih autobusa Citaro sa dužinom od oko dvanaest metara u prepoznatljivoj crveno-bijeloj i plavoj boji Kyma Mobilità ne samo da poboljšava mobilnost i učinkovitost lokalnog javnog prevoza, već također pokazuje predanost prevoznika da osigura ekološki prihvatljiviji grad i bolju kvalitetu života za stanovnike i posjetitelje Taranta.

“Za nas je ovo najvažnija kupovina novih autobusa zadnjih desetljaća”, rekla je Giorgia Gira, predsjednik Kyma Mobilità. “56 hibridnih autobusa Citaro su vozila najnovije generacije iz Mercedesa, s opremom koja značajno povećava standarde sigurnosti i udobnosti za dobrobit naših vozača i putnika. S njima naša kompanija je u manje od tri godine zamijenila više od polovice svog voznog parka, koji je, s prosječnom starošću od manje od pet godina, jedan od najmlađih i ekološki najprihvatljivijih voznih parkova gradskih autobusa u Italiji.”

Mercedes Citaro Hybrid nudi idealnu kombinaciju visokih performansi, ekonomičnosti i održivosti. Hibridne gradske autobuse Citaro, koji su posebno dizajnirani za korištenje u urbanim područjima, pokreće šestocilindrični dizelski motor OM 936 h snage 220 kW (299 KS), zapremine 7,7 litara i 6-stepeni ZF Ecolife 2 automatski mjenjač. Motorni prostor opremljen je automatskim sistemom za upozoravanje i gašenje požara.

Kompaktni hibridni modul za pohranu energije smješten je na zadnjoj strani krova kako bi uštedio prostor i zaštitio ga tokom nesreća. Gotovo je bez održavanja. Električni motor od 14 kW pri kočenju i usporavanju djeluje kao generator, pretvarajući kinetičku energiju u električnu. Energija se skladišti u superkondenzatorima ili “superkapacitorima”, koji se odlikuju velikom gustoćom snage. Citaro hybrid ima zasebni električni sistem od 48 volti, koji koristi niskonaponsku tehnologiju i siguran je za rukovanje. Pomoćne jedinice se napajaju konvencionalno.

Električni motor ne povećava snagu vozila, ali pomaže motoru s unutarnjim izgaranjem u fazama velike potražnje za snagom. Električni pogonski motor može smanjiti potrošnju dizela do 8,5 posto. To znači manje zagađenje zraka i bolju kvalitetu urbanog okoliša u apulijskom lučkom gradu u Tarantskom zaljevu.

Novi Citaro hibridi kompanije Kyma Mobilità dugi su tačno 12,135 milimetara. Sa 26 sjedećih mjesta i stajaćim prostorom za 81 osobu, nude veliki putnički kapacitet. Srednja od ukupno troje ulaznih vrata dizajnirana su kao zaokretna/klizna vrata kako bi se omogućio brz pristup putnika. Ručno upravljana rampa za invalidska kolica dostupna je putnicima s ograničenom pokretljivošću, poput korisnika invalidskih kolica ili roditelja s kolicima. EvoCool Basic krovni klimatizacijski sistem snage 32 kW osigurava ugodne temperature u unutrašnjosti.

Sigurnost je na prvom mjestu u Kyma Mobilità: vozač sa svog sjedišta ima nesmetan pogled na sve što se događa u i oko autobusa. Sistem videonadzora s pet kamera u unutrašnjosti, vanjskom bočnom kamerom na suvozačkom ulazu, kamerom za vožnju unazad i četiri kamere na vratima emitiraju svoju sliku u stvarnom vremenu. Vozila su također opremljena s dvije dodatne kamere za dinamičku rekonstrukciju nesreće i “crvenim dugmetom” koji šalje signale alarma direktno u operativni centar Kyma Mobilità. Sva vozila opremljena su satelitskim sistemom za pozicioniranje kako bi ostala u stalnom kontaktu s operativnim centrom kompanije.

Kyma Mobilità lokalni je operater javnog prevoza u regiji Taranto, koja okružuje drugi najveći grad u Apuliji s oko 189.500 stanovnika, kao i susjedne gradove Statte i Leporano. Kompanija, koja je u stopostotnom vlasništvu grada Taranta, trenutno ima više od 500 zaposlenika i autobusni vozni park od oko 200 vozila. Prevozna usluga trenutno se sastoji od 23 linije s mrežom dužine oko 770 km, od čega oko 640 km opslužuje gradska područja i oko 130 km prigradski promet. Ukupna godišnja kilometraža je gotovo 8,4 miliona kilometara.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841