Škoda i Solaris isporučuju trolejbuse za Švedsku

Grupa Škoda izabrana je za dobavljača kompletne električne opreme za trolejbuse proizvođača Solaris Bus & Coach, koji će biti isporučeni u Landskronu u Švedskoj. Ugovor vrijedan do milion eura uključuje nabavku kompletne vučne opreme i njenu ugradnju u tri vozila. Isporuka gotovih trolejbusa predviđena je za jesen 2024. godine. “Pravac u kojem se već duže vrijeme krećemo u istraživanju i razvoju novih tehnologija mijenja lice drumskog javnog prevoza. Našim klijentima nudimo moderna, pouzdana i održiva rješenja s pozitivnim utjecajem na okoliš i društvo. Ništa drugačije nije ni s električnom opremom za nove trolejbuse namijenjene jednom od najvećih švedskih operatera, Keolisu. Skandinavija je uvijek bila korak ispred kada je u pitanju pristup okolišu i implementacija održivih transportnih rješenja. Naš zajednički cilj je ponuditi rješenje koje će poboljšati živote ljudi i pomoći u zaštiti naše planete za generacije koje dolaze,” rekao je Petr Novotný, predsjednik Komponente i mobilnost autobusa u Škoda Grupi.

Švedski operater Keolis će sljedeće godine svojoj floti dodati tri trolejbusa od 12 metara sa vučnom opremom Škoda. Vozila će biti opremljena i vučnom baterijom velikog kapaciteta, koja će vozilima omogućiti domet do 20 kilometara u područjima bez nadzemnih žica. Ovo će osigurati operativnu fleksibilnost čak i na linijama bez nadzemnih žica, tokom isključenja ili obilaznica. Pored toga, biće instalirani napredni dijagnostički sistemi za praćenje i analizu vozila u radu, pružajući trenutnu povratnu informaciju o njihovom stanju.

Saradnja između dva proizvođača nadovezuje se na prethodne isporuke ovom švedskom gradu. Prvi trolejbus sa Škoda vučnom opremom isporučen je Landskroni 2010. godine, a 2013. godine stigla su još dva vozila. Trolejbusi iz druge serije čak su među prvima koristili Škoda vučnu bateriju za autonomni rad.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841