Mellor Sigma električni autobusi za Kiel

Jebsen & Jessen e-Mobility, kao brend Jebsen & Jessen Industrial Solutions GmbH, dio je globalno operativne, porodične Jebsen & Jessen Hamburg grupe. Od 2017. godine Jebsen & Jessen e-Mobility surađuje sa španskim proizvođačem Irizar e-mobility. Još jedna saradnja je napravljena 2022. godine, ali ovaj put sa britanskim proizvođačem Mellor Bus, dijelom Woodall Nicholson grupe. Mellor ima više od 60 godina iskustva u razvoju i izgradnji minibusa i midibusa.

Kao dio ove saradnje, tri električna minibusa iz Mellorove porodice Sigma (model Sigma 7) su isporučena Kieler Verkehrsgesellschaft mbH (KVG). KVG već ima 67 potpuno električnih standardnih i zglobnih vozila u redovnom radu. Novi Mellor minibusevi zamjenjuju dva Sprinter City 65 s dizelskim motorom proizvedena 2012/2013. godine. Radit će u Kielu na linijama 5 (Schulensee – Marienlust) i 8 (Wellsee – Waldhof).

Potpuno niskopodna i bez prepreka Sigma 7 je veoma kompaktna sa dužinom od nešto manje od sedam metara, visinom od 3,10 metara i širinom od samo 2,06 metara (bez retrovizora). Potpuno niskopodno vozilo, zajedno sa izdašnim prostorom za glavu, pruža potpuno novo putničko iskustvo u poređenju sa konvencionalnim minibusevima. Kako temperature u gradu na sjeveru Njemačke često mogu pasti ispod nule zimi, sva vozila su opremljena Mellorovim adaptacijama za hladne klimatske regije. Ovo uključuje instalaciju snažnijeg HVAC sistema (Heating, Ventilation, and Air Conditioning) za vozača i unutrašnjost, kao i sistema termalnog predkondicioniranja za bateriju kako bi se maksimizirao domet u hladnijim danima.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1842