EKSKLUZIVNO: Treći Neoplan Starliner stigao u flotu Mondea travel!

Osnovana 2016. godine, kompanija Mondea Travel iz Poznanovca se od starta fokusirala na Neoplan autobuse, jer zbog posla kojeg obavljaju jako je bitan faktor izgled autobusa. A što se toga tiče – sa Neoplanom nema fule! Tako su kroz vozni park prošli modeli Citylineri, Skyliner i Starlineri u različitim izvedbama. Trenutni vozni park čine dva Citylinera N1217 HDC te po jedan Cityliner N1218 HDL, Starliner N5217 HDC i Starliner N5218 HDL. Ovih dana je flota postala jača za još jedan Starliner – model N5217 HDC!

Starliner je jedan od najupečljativijih modela ikad napravljenih, ali evo ipak ćemo ukratko da kažemo par činjenica o ovom modelu. Predstavljen je 2005. godine, kada je dobio Red Dot Design Award, a odmah naredne 2006. godine dobio je i najznačajniju nagradu u autobuskoj industriji – Coach Of The Year. Novi Mondein autobus je proizveden 2015. godine i predstavlja jedan od zadnjih proizvedenih Starlinera, a isporučen je u bijeloj boji. Ovaj “Div” pokreće MAN šestocilindrični motor zapremine 12,8 litara i snage 505 KS, što znači da ispunjava Euro 6C norme i da obezbjeđuje snažan pogon. Automatski 12-stepeni mjenjač MAN TipMatic Coach podržava štedljivu vožnju optimizovanim mjenjanjem brzina. Radi se o kraćoj verziji troosovinca, što znači da ima dužinu od 12,99 metara, dok je širok 2,55 te visok 3,9 metara, skoro kao i dvospratni autobusi. Autobus je kupljen od kompanije Sejari d.o.o. Sarajevo i ovo je već treći autobus koji je kupljen od ove kompanije, čime je nastavljena dobra i uspješna saradnja.

Sa prednje strane, ovaj model koristi popularne “angel-eye” farove, koji su po predstavljanju bili jedinstveni u toj klasi vozila. Oni su u ksenonskoj izvedbi sa svjetlima za ulazak u krivinu i svjetlima za maglu. Zaobljeni dizajn cjelokupnog prednjeg izgleda je u isto vrijeme i klasičan i moderan, a o estetskom efektu ne treba trošiti riječi. Kromirana dekoracija u sredini prednje strane ima upečatljiv Neoplan logo. Starlinerov dizajn karoserije je veoma jedinstven, prije svega dvostruko vjetrobransko staklo. Linije na zadnjem dijelu karoserije pametno spajaju oštrinu i mekoću. Stakleni prozori na zadnjoj strani imaju konveksan dizajn u obliku slova U, a ispod se nalazi i ekskluzivni logotip Neoplan sličan prednjem panelu. Upravo je on “postavio” standard zadnjeg izgleda kasnijim modelima Cityliner i Tourliner kao i zadnja svjetla, koja imaju dizajn sličan laticama ruže. Vrijedi spomenuti da iznad točkova ima dodatni prostor za prtljag, pića, alat i slično.

Atraktivan vanjski izgled prati i atraktivna unutrašnjost. Vozač na raspolaganju ima odlično radno mjesto sa udobnim sjedištem koje ima i kožne detalje te poseban mikrofon. Naravno, tu je i legendardni multifunkcionalni kožni volan sa Neoplanovim logom. Osim atraktivnog izgleda, vozilo nudi i niz sigurnosnih značajki kao što su blokada kretanja unazad prilikom kretanja sa uzbrdice, pomoć pri manevrisanju u komplikovanim situacijama, elektronski sistem ogibljenja CDS (Comfort Drive Suspension), prilagodljivi tempomat ACC (Adaptive Cruise Control) i održavanja vozila u saobraćajnoj traci LGS (Lane Guard System). Naravno tu je i sistem prednje i zadnje kamere. Vozačima će također biti na raspolaganju i fabrička navigacija, tempomat, zaseban audio sistem kao i prostor za odmor iza drugih vrata.

Nakon što uđete u putnički prostor možete vidjeti da stakleni prozori ima jedinstven dizajn podijeljene površine i možete vidjeti drugačiji prizor u odnosu na jednodijelni stil. Osim vozača i suvozača/vodiča, unutrašnjost može primiti 53 putnika na izuzetno udobnim Kiel sjedištima urađenim u luksuznom stilu i dodatnim kožnim dijelovima. Vozilo je opremljeno sa invertorom i nekoliko utičnica, a zanimljivo je da vozilo ima i jednu utičnicu od 380 V. Za potpuni ugođaj tokom putovanja Blaupunkt je odradio vrhunski posao uz napredni infotainment sistem MMC (Multi Media Coach). Duž hodnika vozila nalaze se tri preklopna LCD monitora, povezana sa cijelim audio i video sistemom. Putnici tokom putovanja pored različitog video i audio sadržaja mogu da, zahvaljujući prednjoj panoramskoj kameri, odaberu i reprodukciju vožnje uživo koja se prenosi na monitore. Od ostale opreme svakako možemo spomenuti poseban subwoofer za još kvalitetniji zvuk, klima uređaj, grijanje, frižider, kuhinju i toalet.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Mondea travel želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim ekskluzivnim vozilom!

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1842