Njemački SWEG kupuje do 25 Ebusco električnih autobusa

Ebusco je potpisao novi ugovor sa Südwestdeutsche Landesverkehrs GmbH (SWEG) koji uključuje narudžbu za isporuku do 25 autobusa Ebusco 2.2 u verzijama od 12 metara. Südwestdeutsche Landesverkehrs GmbH (SWEG) je kompanija za javni prevoz u jugozapadnoj Njemačkoj. Zajedno sa svojim podružnicama, upravlja voznim parkom od oko 470 autobusa. Kompanija planira rasporediti autobuse u regiji Baden-Württemberg. Očekuje se da će autobusi voziti oko 60.000 km godišnje, uštedeći otprilike 55.000 kilograma CO2 i preko 90.000 grama dušika po autobusu na godišnjem nivou.

Nije prvi put da SWEG vozi Ebusco autobuse. Prošle godine je njemačka transportna kompanija već naručila 10 autobusa Ebusco 2.2 od 12 metara, od kojih je prvi sada u funkciji. To su niskopodni autobusi, opremljeni sa dvoja vrata i baterijama velikog kapaciteta (>400 kWh). Sa Ebusco 2.2 autobusima u gradovima kao što su Berlin, Minhen i Frankfurt, Ebusco 2.2 je sada dokazano uspješan u Njemačkoj. Autobus je poznat po veoma niskoj potrošnji energije i velikom kapacitetu baterije. Ebusco 2.2 standardno dolazi sa LFP baterijama i, ovisno o odabranom kapacitetu, ima domet do 450 km. Ovo čini autobus veoma pouzdanim izborom za transportne kompanije koje prelaze na električni pogon.

Wolfgang Hackauf, direktor prodaje u Ebuscu, komentarisao je: “Veoma smo ponosni što je SWEG još jednom odabrao Ebusco. Ebusco 2.2 je izuzetno pouzdan i energetski efikasan autobus, što ga čini dobrim izborom. Stoga se radujemo nastavku saradnje sa SWEG-om i zajedničkom nastavku našeg putovanja prema nultim emisijama.”

Dr. Thilo Grabo, generalni direktor u SWEG-u, izjavio je: “Nakon naših prvih iskustava sa Ebuscom 2.2, posebno smo impresionirani velikim dometom vozila. Veliko nam je zadovoljstvo što ovim ugovorom dodatno širimo upotrebu električne mobilnosti u našim autobuskim prevozima i time našu flotu činimo još ekološki prihvatljivijom.”

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1842