10 godina BYD električnih autobusa u Holandiji

BYD je prošlog mjeseca obilježio novu prekretnicu u svom radu, a to je 10 godina otkako je prva flota električnih autobusa BYD ušla u rad u Holandiji, tačnije u kompaniji Arriva. Isporuka prve eBus flote bila je od velikog značaja u to vrijeme, jer je ispunjen prvi javni tender za električne autobuse u Evropi, a vlada provincije Frizija dodijelila je BYD-u značajnu narudžbu. Narudžba je bila za šest električnih autobusa BYD od 12 metara i ugovor o održavanju na 15 godina.

BYD električni autobusi i njihov dolazak u Arrivu označili su pokretanje najčistije flote gradskih autobusa u Evropi. Pokrajina Frizija je rano usvojila elektrificirani javni autobuski prevoz sa ciljem da bude potpuno nezavisna od fosilnih goriva, shvativši da više od trećine emisija CO2 u pokrajini potiče od zagađenja iz saobraćaja. U posljednjih deset godina, šest BYD ebusa sa nultom emisijom ukupno je prešlo 877.549 kilometara, što je ekvivalentno smanjenju emisije CO2 za 942,13 tona.

Ceremonija koju je organizovao BYD povodom obilježavanja 10. godišnjice održana je u Schiermonnikoogu 16. juna u prisustvu predstavnika vlade Frizije, uključujući Jana Knorena, službenika za politiku upravljanja javnim prevozom. BYD Europe na ceremoniji predstavljali su Isbrand Ho, generalni direktor poslovanja s komercijalnim vozilima, i Javier Contijoch, predsjednik prodaje električnih autobusa.

Isbrand Ho, BYD Europe generalni direktor poslovanja s komercijalnim vozilima, rekao je: “Ovo je važan trenutak za BYD, jer slavimo 10. godišnjicu naših električnih autobusa koji posluju u Schiermonnikoogu. Vlada Frizije i Arriva postavili su impresivan presedan, a mnoge druge evropske zemlje su slijedile njihov primjer. Tender je predstavljao uzbudljiv početak za čiste BYD e-Buseve sa nultom emisijom koji ulaze na evropska tržišta, koja su napredovala u godinama koje su uslijedile, jer sve više gradova u Evropi elektrificira svoje javne autobuske usluge kako bi smanjilo zagađenje emisijom ugljika. Kroz vodeće svjetske tehnologije i pionirske inovacije u transportu električnih autobusa, BYD nastavlja podržavati tranziciju na elektromobilnost u Evropi i na globalnom nivou.”

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841