Štokholm kupuje do 125 električnih Ebusco autobusa

Ebusco je potpisao ugovor sa kompanijom Keolis Sverige za isporuku do 125 autobusa Ebusco 3.0 od 12 metara. Isporuka prvih 50 autobusa predviđena je za 2024. godinu, a 75 autobusa je u opciji za isporuku 2025. godine. Autobusi će se koristiti u i oko glavnog grada Švedske Štokholma.

Keolis Sverige je pobijedio na tenderu E42 u Štokholmu i okolici za održavanje linija. Ebusco 3.0 12-metarski autobusi koje je naručio Keolis bit će opremljeni baterijskim paketom od >350 kWh. Kupovinom početnih 50 laganih autobusa Ebusco 3.0, Keolis može računati na iznimno nisku potrošnju energije, pridonoseći dobro razvijenom, lahko dostupnom i pouzdanom sistemu javnog prevoza u glavnom gradu Švedske i oko njega.

Keolis Sverige predstavlja dobro funkcionalan i koherentan javni prevoz koji stvara vrijednost za društvo, pojednostavljuje svakodnevni život putnika i pridonosi održivom putovanju. U Švedskoj, Keolisovo poslovanje uključuje Štokholm, gdje gotovo 800.000 ljudi putuje javnim prevozom svaki dan. Keolis je također aktivan u Västra Götalandu, Upplandu, Värmlandu, Dalarni i Skåneu. Kako bi se te operacije održale, Keolis zapošljava gotovo 5000 ljudi.

Karl Orton, direktor voznog parka u Keolisu, komentarisao je: “Ebusco-ov inovativni autobus savršeno se uklapa u našu ambiciju da smanjimo naš otisak na klimu i okoliš, a Ebusco 3.0 pokazao se očitim izborom na našem putu do nulte emisije.”

Jonas Helsner, direktor prodaje Nordics u Ebuscu, je izjavio: “Uzbudljivo je što smo osigurali značajnu narudžbu za tako veliki grad kao što je Štokholm. Ovo je prva narudžba za Keolis u Švedskoj, nakon što smo prethodno dobili narudžbu za Nordijce s Keolisom u Danskoj. Budući da nije sve u Štokholmu na pješačkoj udaljenosti, funkcionalan sistem javnog prevoza je neophodan. Oduševljeni smo što se širimo zajedno s Keolisom i naš inovativni Ebusco 3.0 uskoro ćemo moći vidjeti u glavnom gradu Švedske.”

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841