BYD i Castrosua predstavili prvi zajednički električni autobus

BYD, vodeći svjetski proizvođač novih energetskih vozila, u partnerstvu sa Castrosuom, renomiranim stručnjacima za izradu karoserija autobusa, lansirao je prvi zajednički proizveden eBus na službenoj ceremoniji predstavljanja krajem maja u Španiji. Njegov debi označava početak uzbudljive nove ere prilagođenih električnih autobusa sa nultom emisijom u kategoriji od 12 metara za španske autobuske operatere, kombinujući BYD-ovu stručnost u tehnologiji šasija električnih autobusa s visoko cijenjenim Castrosuinim karoserijama autobusa.

Ceremonija, održana u Santiago de Composteli, proslavila je otkrivanje i predstavljanje prvog BYD-Castrosua 12-metarskog eBusa po mjeri, a domaćini su bili gospodin Juan Luis Castro, predsjednik Castrosua i g. Isbrand Ho, generalni direktor BYD Europe uz mnoge VIP zvanice.

BYD i Castrosua najavili su zajedničko proizvodno partnerstvo u septembru prošle godine, stvarajući dinamičnu saradnju kako bi španskim kupcima pružili visoko kalibarne i visoko personalizirane električne autobuse od 12 metara.

Javier Contijoch, potpredsjednik eBus prodaje BYD Europe, rekao je: “Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti BYD-Castrosua 12-metarski eBus španskim kupcima. Veoma smo zadovoljni što sarađujemo sa Castrosuom, a predstavljanje ovog debitantskog modela predstavlja uzbudljivu prekretnicu za partnerstvo između obje kompanije. BYD snažno vjeruje u strateška lokalizirana partnerstva. Prepoznajemo ovo kao ključnu stvar za pružanje sigurnosti klijentima u lokalnoj, dobro upućenoj korisničkoj službi i podršci. Zajedno se radujemo što ćemo kupcima donijeti rješenja po mjeri i vodeću svjetsku tehnologiju.”

Juan Luis Castro, predsjednik Castrosua grupe izjavio je: “Ovaj savez nam je omogućio da napravimo ovaj prvi autobus koji će nesumnjivo biti atraktivno mjerilo na tržištu budući da dodajemo iskustvo izvrsnog majstora za karoserije sa snagom i kapacitetom velike kompanije, dugogodišnjeg svjetskog lidera u elektromobilnosti, koja obezbjeđuje najbolju električnu platformu. Castrosua i BYD. Izvrsnost i kapacitet. Sigurna opklada.”

Šasija sa naprednom BYD tehnologijom je u srcu BYD-Castrosua eBusa, koja se razvija iz BYD-ovog ogromnog iskustva u inovacijama električnih autobusa. BYD je prodao preko 90.000 električnih autobusa širom svijeta. Revolucionarna BYD šasija razvijena je za sigurnost, efikasnost i pouzdanost. Ključna prednost je 6-u-1 kontroler koji integriše čitav sistem za poboljšanu pouzdanost i povećanu operativnu stručnost, kao i energetsku efikasnost. BYD Battery Thermal Management System osigurava da baterija ostane na optimalnoj radnoj temperaturi, prilagođavajući se različitim klimatskim uslovima. Tu je i sigurnost u stabilnost baterije, jer BYD-Castrosua autobusi će koristiti tehnologiju gvožđe-fosfatnih baterija koju je razvio BYD i koja je prošla najrigoroznije testove bezbjednosti.

Na šasiju je dodana karoserija Castrosuinog modela Nelec, što je olakšalo razvoj svih opcija i prilagođavanja, kao i pojednostavilo procese proizvodnje, popravke i održavanja, istovremeno pružajući kupcu napredne i sveobuhvatne prezentacije koje će im pomoći u procesu donošenja odluka.

Nelec je ekološki prihvatljivo vozilo, napravljeno od novih materijala i indirektnog LED osvjetljenja koje se koristi u cijelom vozilu za stvaranje svijetle i prostrane putničke kabine koja stvara udobnost za korisnike. Sa velikom pažnjom posvećenom detaljima u dizajnu prostrane i ergonomske vozačke kabine, kao i uključivanjem drugih inovativnih elemenata kao što su novi sistem brisača vjetrobrana sa nezavisnim motorima, nezavisni sistem za kanalisanje vazduha ili sistemi indirektnog vida (digitalne kamere umjesto ogledala).

Što se tiče bezbjednosti, karoserija Neleca je u skladu sa neobaveznim propisom o jačini pri prevrtanju R66 za vozila klase I, zajedno sa drugim karakteristikama koje prevazilaze važeće zakonske zahtjeve. Osim toga, ovo vozilo visokih performansi najlakše je na tržištu u svojoj klasi. BYD-Castrosua 12-metarski električni autobus može primiti do 92 putnika, što ga čini praktičnim za usluge gradskog prevoza. Sa kapacitetom baterije od 422 kWh, nudi i impresivan domet od više od 450 km s jednim punjenjem.

 

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841