U Güstrow stiže 52 Solaris autobusa na vodik

Solaris Bus & Coach je dobio rekordnu narudžbu za isporuku autobusa na vodik. Kupac je njemački prevoznik Rebus Regionalbus sa sjedištem u Güstrowu, odgovoran za upravljanje javnim prevozom u regiji Rostock. Proizvođač će isporučiti ukupno 52 autobusa na vodik, od kojih su 47 vozila od 12 metara i pet zglobnih modela. Planirano je da ugovor bude završen do kraja 2024. godine.

“Solaris ima najširi asortiman vozila sa nultom emisijom štetnih gasova od svih proizvođača u Evropi. Ovo, u kombinaciji sa našim dugogodišnjim iskustvom, pruža veliku podršku našim kupcima u procesu prelaska na javni prevoz sa nultom emisijom. U ovom konkretnom slučaju vodik se pokazao kao najbolje moguće rješenje. Drago mi je da će Solaris autobusi na vodik uskoro postati simbol održive mobilnosti u regiji Rostock”, kazao je Javier Iriarte, izvršni direktor Solaris Bus & Coach.

Ultramoderne jedinice sa vodikovim gorivim ćelijama biće ugrađene u oba naručena modela autobusa – 70 kW u verziji od 12 metara i 100 kW u zglobnom modelu. Komponente vodikovog sistema će imati najviše sigurnosne sisteme dostupne na tržištu. Solaris autobusi na vodik će biti opremljeni Solaris High Power vučnom baterijom, čiji će zadatak biti da podrži gorivu ćeliju u trenucima najveće potražnje za snagom. Pogonska jedinica vozila biće centralni elektromotor snage (odnosno) 160, odnosno 240 kW. Naručeni Urbino hydrogen biće opremljen i toplotnom pumpom. Uz nove autobuse, izgradit će se i dvije pumpe za vodik u dva depoa u Güstrowu i Bad Doberanu. Cilj prevoznika je upravljanje lokalnim javnim prevozom baziranim na vodikovoj tehnologiji.

Solaris je jedan od evropskih lidera u rješenjima za e-mobilnost. Ponuda vozila na vodik s nultom emisijom je sve važniji dio Solarisove ponude  – pošto interesovanje za ovu tehnologiju među evropskim prevoznicima raste iz mjeseca u mjesec. Solaris je do sada već isporučio više od 100 Urbino hydrogen autobusa transportnim operaterima iz Italije, Njemačke, Holandije, Švedske i Poljske. U proizvodnom procesu je još 100 naručenih vozila. Zglobna verzija Solaris hydrogen autobusa, koji je također naručen od Regionalbusa Rostock, najnoviji je model u Solarisovoj ponudi. Urbino 18 hydrogen lansiran je u septembru 2022.

 

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841