MINGA projekt: automatizovani MAN električni autobus na ulicama Minhena

Share your love

Broj stanovnika u Minhenu i susjednim okruzima značajno se povećao posljednjih godina. Paralelno s tim, povećan je i obim saobraćaja u gradu. Kako bi se odgovorilo na ovaj izazov mobilnosti, potrebne su nove usluge javnog prevoza – pored klasičnih redovnih usluga, i usluge “na zahtjev” koje prevoze putnike udobno i bez presjedanja.

Međutim, proširenje usluga javnog prevoza je teško finansirati zbog rastućih troškova. Osim toga, nedostatak vozača u cijeloj zemlji ograničava moguće opcije za proširenje usluge. Oba problema se mogu riješiti automatiziranim gradskim autobusima: inteligentna tehnologija ne samo da smanjuje potrebu za osobljem – ukupni trošak vlasništva (TCO) može se smanjiti i do 50 posto.

MAN Truck & Bus je prepoznao ovaj potencijal u ranoj fazi i stoga godinama intenzivno radi na automatizaciji svojih autobusa. U tu svrhu, opremljeni su inteligentnim automatizovanim sistemom vožnje (ADS – Automated Driving System) sa visoko razvijenom senzorskom tehnologijom. MAN je već uspješno testirao automatizirani pristup autobuskim stajalištima u projektu “@CITY”.

MINGA projekt predstavlja Minhenski automatizovani lokalni transport sa organizacijom vožnje solo autobusom. Projektni partneri žele da testiraju rad visoko automatizovanih vidova transporta u sistemu gradskog i seoskog javnog prevoza. U tu svrhu biće postavljen vozni park sa tri do pet automatizovanih vozila za rad na zahtjev, a planiran je i rad automatizovanog solo autobusa.

MAN je partner za komercijalna vozila operativne kompanije Stadtwerke München (SWM) i nudi automatizirani i potpuno električni MAN Lion's City E. Koristit će se na autobuskoj liniji 144 kroz Olimpijski park, koju karakterizira turizam i odmor. Pilot rad ovog prvog automatiziranog gradskog autobusa iz MAN-a u pratnji sigurnosnog vozača planiran je od 2025. godine. “Održivost je centralni dio naše korporativne strategije,” kazao je Barbaros Oktay, šef odjela za autobuse u MAN Truck & Bus. “Zato, s jedne strane, dosljedno transformiramo naše proizvode u električne pogone. S druge strane, idemo naprijed s automatizacijom i digitalizacijom. Projekat MINGA je važan korak za nas na putu ka tranziciji mobilnosti.”

Desetak projektnih partnera iz oblasti javne uprave, istraživanja, biznisa i industrije zajedno radi na projektu MINGA. Odjel za mobilnost grada Minhena odgovoran je za cjelokupni projekat kao vođa konzorcija. Pored MAN-a, projektni partneri su Univerzitet u Stuttgartu, Tehnološki institut Karlsruhe, Istraživački centar za informacione tehnologije (FZI), kao i ioki GmbH, Ebusco Deutschland GmbH, Benz + Walter GmbH i Fryce GmbH Partner. Kao pridruženi partneri uključeni su Fondacija Pfennigparade, Udruženje njemačkih transportnih kompanija (VDV), Yunex Traffic i okrug München.

U šest radnih paketa bave se, između ostalog, integracijom automatizovanih vozila u postojeći ekosistem mobilnosti, uslugama na zahtjev, automatizovanim radom autobuskih linija i simulacijom automatizovanog javnog prevoza. Projekt, koji je sada pokrenut, trebao bi trajati do decembra 2025. godine. Finansira ga Federalno ministarstvo za digitalni i promet (BMDV) sa oko 13 miliona eura u okviru smjernice za finansiranje „Autonomna i povezana vožnja u javnom transportu”.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841