Još Solaris električnih autobusa stiže u Rzeszow

Gradska uprava poljskog Rzeszowa odlučila se za kupovinu dodatnih Solaris električnih autobusa. Potpisan je ugovor za šest električnih autobusa Solaris Urbino 9 LE. Vrijednost ugovora, koji osim isporuke vozila uključuje i infrastrukturu za punjenje, iznosi oko 4,3 miliona eura.

Ugovor uključuje i investicioni dio, koji podrazumijeva projektovanje i izgradnju infrastrukture za punjenje. Naručeni Urbino 9 LE electric bit će isporučen u Rzeszow krajem ove godine. Ovo nisu prvi autobusi sa nultom emisijom iz Solarisa u Rzeszowu. Autobusi će se pridružiti postojećoj  floti od 10 električnih autobusa od 12 metara.

“Kupovina autobusa sa nultom emisijom štetnih gasova savršeno se uklapa u klimatski neutralnu politiku grada. Danas smo potpisali ugovor o kupovini šest električnih, ali već razmišljamo o tome da autobusi na vodik budu naredna vozila našeg javnog prevoza”, rekao je Konrad Fijołek, gradonačelnik Rzeszówa.

“Veoma smo zadovoljni što će još Solaris autobusa ojačati vozni park Rzeszowa. Vjerujemo da ovakvim isporukama gradovima s vozilima s nultom emisijom štetnih plinova i ponudom infrastrukturnih rješenja za punjenje spremnih za korištenje, olakšavamo ‘zelenu transformaciju’ gradova i imaju stvarni utjecaj na kvalitetu života svojih stanovnika”, izjavio je Krzysztof Musiał, direktor prodaje jugoistočne regije u Poljskoj u Solaris Bus & Coach.

Električni autobusi Urbino 9 LE će biti opremljeni centralnim električnim motorom i Solaris High Energy baterijama ukupnog kapaciteta 280 kWh. Pored standardnog plug-in sistema, autobusi će biti opremljeni šinama postavljenim na krovove vozila. Oprema će se koristiti za punjenje autobusa pomoću obrnutih pantografa. Naručeni model, zahvaljujući svojoj kompaktnoj veličini, idealan je za velika gradska područja. Autobus se efikasno kreće kroz pretrpane i uske gradske prostore. Istovremeno, uprkos svojoj maloj veličini, vozilo nudi značajan broj sjedišta, od kojih je većina okrenuta u pravcu vožnje. Autobusi će istovremeno moći da ukrcaju čak 65 putnika.

Solaris je jedan od evropskih lidera u rješenjima e-mobilnosti za javni prevoz. Danas više od 600 Urbino električnih autobusa radi na ulicama 52 poljska grada.

 

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841