Stefan Spohn – 25 godina kao vozač profesionalnih fudbalskih ekipa

Stefan Spohn već više od 25 godina vozi fudbalske profesionalce SC Frajburga na gostovanja širom Evrope. Za to vrijeme dosta se promijenilo i u fudbalu i kod autobusa. Jörg Howe, šef za komunikacije i vanjske poslove u Daimler Trucku, sreo je iskusnog vozača timskog autobusa sa svojom Setrom 517 HD na stadionu Europa-Park u Frajburgu.

Dugačak preko 14 metara, sa 476 KS, opremljen do “balčaka”: Stefan Spohn svoje mobilno radno mjesto s ljubavlju naziva “svojom bebom”. Da bi upoznao Jörga Howea, Stefan Spohn je vozio svoju crveno-bijelu Setru iz SC Freiburga. U klubu uživa kultni status i smatra se punopravnim članom tima. Zbog toga se može vidjeti i na mnogim zvaničnim timskim fotografijama kluba.

Isplativo i udobno na duge staze – tako bi se mogao nazvati klupski autobus SC Freiburg. Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji i brojnim sistemima pomoći vozaču u vozilu, vozilo nije samo udobno za vožnju, već je i ekonomično. Manje od 20 litara dizela na 100 km je normalno za Stefana Spohna, a to često iznenadi mnoge u klubu, ali i ostale kolege.

Frajburg vidi kao pionira u zaštiti klime. Stefan Spohn bi stoga bio oduševljen kada bi Frajburg takođe usvojio vodik za napajanje svog klupskog autobusa. Kao rezultat svoje lokacije u južnoj Njemačkoj, klub iz Frajburga puno putuje autobusom, na primjer kada ide prema Rurskoj regiji. Cijeli tim je često u autobusu. Tako 34 udobna sjedišta pružaju dovoljno mjesta za sve igrače, kao i za funkcionalne članove tima i opremu potrebnu na licu mjesta. Sa sjedištima za spavanje, naslonima za noge i mobilnim internetom, autobus je idealan za duže vožnje. Samo na veoma dugim gostovanjima ekipa uzima avion i “Spohni”, kako ga od milja zovu, unaprijed vozi autobus sa kolegama na teren u gostima kako bi dočekao fudbalere pri izlasku iz aviona.

Stefan Spohn također uživa u razmjeni ideja sa drugim vozačima u Bundesligi kako bi osigurao da sve teče glatko. On sada poznaje većinu ulaza na stadione i hotele i razvio je rutinu: “Vozač autobusa na redovnom linijskom prevozu koji vozi osam sati dnevno ima mnogo napornije radno mjesto od mene”, kaže on. To nije uvijek bio slučaj. Stefan Spohn se dobro sjeća svog prvog putovanja. Sa samo 21 godinu, prvi put je sjeo za volan Mercedes O404 autobusa s ljubičastim sjedištima i narandžastim zavjesama – i na kraju se izgubio!

Osim što radi kao vozač autobusa, Stefan Spohn brine i o tehničkoj opremi Dreisamstadiona, bivšeg doma fudbalera Frajburga, i škole fudbala u Frajburgu. Kako on sve to uspijeva? “Rastemo, klub raste, imam odlične kolege koji me podržavaju, a dobro upravljanje vremenom je apsolutno ključno”, kaže Spohn. Na kraju, Jörg Howe je pitao da li se i dalje naježi kad god se ekipa SC Frajburga približi stadionu Europa-Park. Odgovor Stefana Spohna je bio jasan: “Da, još uvek dobijam onaj “vau!” osjećaj.”

Ostatak intervjua možete pogledati ispod

 

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841