EKSKLUZIVNO: Za kraj godine MAN autobus kod Hukić turs!

Ova godina je bila dosta aktivna kada govorimo o obnovi voznih parkova, a kraj ove i početak nove godine proslavit će se dobro i u kompaniji Hukić turs iz Sarajeva. Porodična kompanija koja se bavi isključivo vanlinijskim prevozom je podmladila svoj vozni park sa još jednim MAN Lion's Coach autobusom!

Nabavka ovog autobusa je plod želje da se postojeća flota podmladi, ali i zbog činjenice da je bijeli Neoplan Cityliner napustio kompaniju i novi dom našao na jugu, tačnije u Mostaru. Tako se otvorila opcija da vozni park nadopuni sa još jednim vozilom, ali ujedno i smanji prosječna starost. Vozni park trenutno broji devet vozila što je kako su rekli iz ove firme i optimalno koliko žele.

Novi MANeken je 2016. godina i kupljen je u MAN centru u Poljskoj, gdje je stigao od prvog vlasnika. Već na prvi pogled se vidi da prethodni vlasnik nije štedio kada je naručivao vozilo. Poklopci retrovizora su u bijeloj boji koji prate i osnovnu boju vozila, dok je vozilo opremljeno i sa aluminijumskim alcoa felgama koje će nakon malo poliranja doprinijeti znatno atraktivnijem izgledu i dojmu vozila. Opremljen je MANovim Euro 6 motorom snage 324 kW/440 KS u kombinaciji sa ručnim direktnim mjenjačem koji ima šest brzina, a u trenutku naše posjete vozilo je na tahografu imalo skoro 453.000 pređenih kilometara.

Unutrašnjost također pokazuje da ovaj MAN ipak ima znatno bolju opremu od serijskih modela. Vozačevo mjesto je opremljeno sa Isri sjedištem koje ima mikrofon, opciju grijanja i klimatizacije te vibriranje kada su aktivni sigurnosni sistemi. Prostorom dominira dobro poznati multifunkcionalni volan sa instrument tablom i prekidačima te ostalim potrebnim sadržajima. Vozilo ima najnovije sigurnosne sisteme koji će vožnju olakšati i učiniti bezbjednom. Na sigurnost putnika će paziti i kamera na drugim vratima, kao i kamera na zadnjem dijelu vozila, a fabrička navigacija će svakako biti od pomoći vozačkom osoblju. Također, vozačko osoblje će odmor i pauze moći provoditi u bunkeru koji se nalazi iza drugih vrata, a koji je osim madracem, opremljen sistemom klime i grijanja te telefonskom vezom sa vozačim prostorom.

Unutrašnjost može da primi 49 putnika, a model sjedišta je također luksuzniji od standardnih sjedišta koja su se ugrađivala u ovaj model Lion's Coacha. Sjedišta su u kombinaciji plave tkanine i bež kože sa MAN amblemom na naslonjačima. Sjedišta su pomična sa obaranjem naslonjača, a svako sjedište ima sigurnosni pojas, stolić na preklop, mrežicu za stvari te naslone za ruke i noge. Pogled na sjedišta otkriva i koliko dobro je vozilo očuvano. Unutrašnju skladnost zaokružuju plave zavjese i plave police za prtljag.

Od ostale opreme koju vozačka posada i putnici mogu koristiti, a koja će pomoći da svako putovanje prođe ugodno i brzo, možemo istaći dnevno i nočno osvjetljenje, individualnu rasvjetu i difuzore za zrak iznad svakog sjedišta, dva mikrofona, frižider, kuhinju, toalet, Bosch audio/video opremu i dva LCD monitora. Vozilo je trenutno u procesu brendiranja i prilagođavanja, kako bi odmah početkom iduće godine krenulo sa redovnim radom.

Menadžer kompanije, Emir Hukić, nam je prilikom naše posjete rekao da je zadovoljan sa rezultatima ove godine: “Godina je uprkos povećanju cijena nafte i rezervnih dijelova protekla bolje nego što smo očekivali. Jako smo zadovoljni sa pređenim brojem kilometara i radom koji smo postigli kao kompanija ove godine. Od nove godine očekujemo da će biti jedna od najuspješnijih, ako ne i najbolja u našoj historiji. U smislu voznog parka, osim ako ne bude nekih neplaniranih okolnosti, neće doći do proširivanja i povećanja broja vozila, ali će se sigurno raditi na daljem procesu obnavljanja.”

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Hukić turs želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841