18 električnih zglobnih Solaris autobusa stiže u Krakov

Solaris je pobijedio na tenderu javnog prevoznika Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne (MPK) u Krakovu za isporuku električnih autobusa. Krajem oktobra prevoznik je s proizvođačem potpisao ugovor o isporuci 18 zglobnih električnih vozila, a ugovor je vrijedan skoro 21 milion eura.

Kompanija za javni prevoz Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne (MPK) u Krakovu ponovno je odabrala Solaris za opskrbu vrhunskim rješenjima s nultom emisijom. Ovaj put prevoznik je naručio 18 zglobnih autobusa na baterije. Ugovor uključuje i mogućnost narudžbe dodatna tri električna autobusa Urbino 18.

Električni autobusi koje je odabrao MPK u Krakovu bit će, u smislu svog dizajna, prilagođeni i za punjenje pomoću priključnog konektora i za punjenje pantografom. Sistem za pohranu energije sastojat će se od Solaris High Energy baterija kapaciteta preko 400 kWh. Kako bi se povećala učinkovitost autobusa i još više smanjila potrošnja energije, pogonski sistem koristit će inovativnu SiC tehnologiju, koristeći krugove temeljene na silicijevom karbidu.

Autobusi će imati raspored vrata 2-2-2-2 i moći će prevesti 141 putnika, uključujući 43 sjedišta. Autobusi će se pohvaliti učinkovitim klimatizacijskim sistemom, cjelovitim sistemom informisanja putnika, sistemom videonadzora i USB priključcima za punjenje elektrioničkih uređaja. Važno je napomenuti da će se svi sistemi i uređaji ugrađeni u autobus, uključujući grijanje, napajati isključivo električnom energijom.

Prevoznik je još u julu ove godine naručio 20 Solarisovih električnih autobusa, tj. sedam Urbino 18 Electric i 13 Urbino 12 Electric. Ovoj seriji sada će se pridružiti 18 električnih vozila Urbino 18, što znači da će sljedeće godine ukupno 38 Solarisovih električnih autobusa, uključujući 25 zglobnih vozila, krenuti sa radom u Krakovu. Trenutno se gradski vozni park sastoji od 76 električnih autobusa koje je proizveo Solaris. Sve u svemu, Krakov će se uskoro pohvaliti impresivnom flotom od 114 Urbino električnih vozila.

Također je vrijedno spomenuti da je u septembru u Krakovu predstavljen novi model s pogonom na vodik, Urbino 18 hydrogen. Štaviše, MPK od juna testira 12-metarski Solaris autobus na vodikov pogon unutar svoje mreže.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841