Mercedes: Maksimalni komfor za igrače i 1974. godine

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru počinje 20. novembra, a kompanija Mercedes je iskoristila priliku da pokaže jedan od svojih specijalnih autobusa kakvi su korišteni tokom SP-a održanog 1974. godine u Zapadnoj Njemačkoj – Mercedes O302.

Na SP-u je učestvovalo samo 16 reprezentacija, dok će ih u Kataru biti dvostruko više. Mercedes je osigurao autobuse za transport reprezentacija, a svaki od njih je bio lakiran u boje njemačke zastave. Također, maskote Tip i Tap su krasile stražnje staklo.

Unutrašnjost autobusa je bila prilično udobna za to vrijeme kako bi igrači što ugodnije putovali na utakmice. Svako sjedište je imalo pepeljaru, dok se u stražnjem dijelu autobusa nalazilo bure s pivom. Muzika se slušala na Blaupunktovom stereo uređaju, a autobusi su imali i klima uređaj.

Sjedišta su bila presvučena kombinacijom crvene i narandžaste tkanine, dok su nasloni za glavu imali bijele navlake. Kada je riječ o autobusu reprezentacije Zapadne Njemačke, svaki igrač je imao označeno mjesto. Na kraju je upravo Zapadna Njemačka postala prvak svijeta nakon što je pobijedila Nizozemsku u finalu rezultatom 2:1.

Ipak, primjerak autobusa u Mercedesovom muzeju nije autentičan, jer su nakon SP-a svi autobusi ponovo lakirani te su uključeni u aktivnu službu. S obzirom na činjenicu da je bilo nemoguće pronaći originalni primjerak, Mercedes je proizveo identičnu repliku.

Inače, Mercedes je predstavio autobus O302 početkom 1965. godine te je napravio više od 32.000 primjeraka. Kupci su mogli birati između četverocilindričnih i šestocilindričnih dizelskih motora snage između 125 i 236 KS. Zračni ovjes je postao standardan 1971. godine nakon što je prethodno bio opcija.

Interesantno je da se ovaj autobus proizvodio i u Jugoslaviji pod licencom Mercedesa i to u tri fabrike.

izvor:klix.ba

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841