EKSKLUZIVNO: Novi autobus kod Europa bus – nova Setra!

Nakon što su prošlu godinu zaključili u stilu – nabavkom prve Setre serije 500, kompanija Europa bus iz Cazina je i ovu godinu odlučila završiti u stilu – nabavkom dvospratne Setre 431 DT! U međuvremenu je stigla i druga Setra serije 500, tako da se može reći da je Europa bus što se tiče vozila kompletno preumjerila svoju nabavku na vozila iz Daimler grupacije. Dolazak nove dvospratne Kraljice je značio i odlazak stare, koja je novi dom našla u Novom Travniku kod kompanije Duo bus.

Setrini dvospratni autobusi su odavno sinonim za umjetnost na točkovima koja nudi fantastično iskustvo putovanja. Bilo da se radi o međugradskoj ili međunarodnoj liniji, o prevozu đaka ili turista – Setra 431 DT ima odgovor na sve. Dužina vozila je 13.890 mm, uz visinu od 4.000 mm. Međuosovinsko rastojanje prve i druge osovine je 6,700 mm, a druge i treće 1.350 mm. Primjerak koji se nalazi kod Europa bus je proizveden 2012. godine i stigao je iz Austrije od prvog vlasnika sa originalnih 643.000 kilometra.

Iz kompanije su poručili da se radi o jako dobro očuvanom vozilu o čemu govori i činjenica da je odmah po registraciji krenula sa radom širom Evropske unije. Pogonjena je Mercedesovim OM 502 motorom snage 368 kW tj. 500 konjskih snaga u kombinaciji sa PowerShift automatskim mjenjačem sa osam brzina i ispunjava Euro 5/EEV norme ispušnih gasova. Pošto je vozilo namjenjeno za veliki broj putnika, opremljeno je i nešto većim gumama u dimenziji 315/80 R22.5.

Prostrani, visokokvalitetni kokpit nudi najbolje uslove vozačkoj posadi za opuštenu, ali i sigurnu vožnju. Izvanredna udobnost i praktičnost, zajedno s naprednim ergonomskim dizajnom ovdje igraju ključnu ulogu. Radnim prostorom dominira multifunkcionalni volan presvučen kožom koji omogućuje vozaču za upravljanje mnogim funkcijama jednostavnim pokretom prsta. Vrijedi istaći da kokpit ima i odvojeni klima uređaj. Naravno, na sigurnosti se nije štedilo pa je tako vozilo opremljeno sistemima i opremom kao što su sistem za praćenje trake (SPA), Continuous Braking Limiter (DBL), adaptivni tempomat (ART), Active Brake Assist 3 (ABA 3) a tu su i svjetla za skretanje, koja se aktiviraju pri brzinama ispod 40 km/h pa svjetla za maglu automatski postaju svjetla za zavoje.

Ukupan kapacitet vozila je 80+1+1 sjedišta. Sjedišta su u turističkoj izvedbi urađena u kombinaciji plave i bež boje sa koćnim naglavcima. Izdašno veliki bočni prozori otvaraju prekrasan pogled i pružaju sveobuhvatnu vidljivost. Iznad sjedišta se nalaze i servisni setovi koji nude individualnu prilagodbu opcija za rasvjetu, ventilaciju i zvuk. Putnici na gornji sprat mogu doći preko stepenica koje se nalaze i naprijed i na sredini. Na donjem spratu se nalazi toalet, kao i kuhinja te dva klub stola uz dosta pretinaca za ostavu. Putnici će svakako uživati i u prednostima koje nudi klima uređaj, dodatno grijanje, tri frižidera te Blaupunkt audio i video oprema.

Anel Dautović iz kompanije Europa bus nam je o samom vozilu i situaciju u kompaniji rekao slijedeće: “Autobus je kupljen za potrebe naše kompanije u Hrvatskoj zbog olakšica koje imamo na linijama koje obavljamo u EU i Švicarskoj. To se posebno odnosi na udarne dane i praznike redovnim linijama. Jako smo zadovoljni i linijom S. Most-Ljubljana-Bremen. Gledamo da svoj vozni park stalno osvježavamo i unaprijeđujemo mlađim vozilima sa malo kilometara. Stalno smo u pokretu i mi i vozila, tako da vozila prelaze kilometre, a mi ugovaramo nove poslove, ali i vozila. Imamo mladu ekipu vozača koji su željni i voljni za posao. Tako da hvala Bogu sve nam ide u prilog. Ponosni smo na naš rad i uspjeh i drago nam je da imamo povjerenje putnika, jer su oni mjerilo da se radi odgovorno i kvalitetno”.

Interesantno je da je na novoj Kraljici ostao natpis “der Gigant”, što je možda i odličan prikaz trenutne situacije Europa bus, s obzirom da u dvije firme imaju 13 vozila i brojne linije koje Unsko-Sanski kanton spajaju sa glavnim gradom BiH Sarajevom, ali i sa skoro svim dijelovima EU. Ekipa portala BHBus.ba se zahvaljuje kompaniji Europabus na ustupljenim informacijama i slikama te im želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara sa novim vozilom!

 

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841