Ústí nad Labem dobijaju do 33 nova Škoda trolejbusa

Transportna kompanija grada Ústí nad Labemom odabrala je Škoda Group, vodećeg češkog proizvođača vozila za javni prevoz, za modernizaciju svog voznog parka. Početkom oktobra su zajedno potpisali ugovor za isporuku do 33 trolejbusa Škoda 27 Tr. Isporuka će početi sljedeće godine. Narudžba za moderna zglobna niskopodna vozila, koja se temelji na dosadašnjoj saradnji sa transportnom kompanijom, premašit će 26,5 miliona eura.Trolejbusi su bazirani na poznatom modelu Škoda 27 Tr, koji već obezbjeđuje prevoz za stanovnike ovog sjevernočeškog grada. U odnosu na vozila koja su već u pogonu, novoisporučeni trolejbusi će imati dva vučna motora, a time i dvije pogonske osovine. Ovo rešenje će omogućiti blažu vožnju po brdovitim terenima Ústí nad Labemom, posebno u lošim vremenskim uslovima. To je rješenje koje poznajemo iz historije serija 15 Tr i 22 Tr. Vozilo je opremljeno baterijom koja mu omogućava da se izvuče iz kontaktne mreže. Naravno, postoji i efikasan sistem za povrat energije koji štedi energiju.

Ovim ugovorom nastavljena je uspješna saradnja Škode i grada Ústí nad Labem. “Naša prednost je što poznajemo klijenta i njegove specifičnosti, te zahvaljujući tome možemo ponuditi upravo ono rješenje koje je potrebno transportnoj kompaniji grada Ústí nad Labemom. Naše pouzdane trolejbuse kupuju kupci u mnogim češkim i evropskim gradovima. Prednost ovog tipa je u tome što može napajati kontaktnu mrežu na baterije, što omogućava, na primjer, zaobilaženje neočekivanih prometnih situacija ili omogućavanje vožnje za neelektrificirano područje”, izjavila je Tanya Altmann, predsjednica odjela za autobusku mobilnost u Škoda Grupi

“Riječ je o troosovinskim trolejbusima sa četvora vrata, niskopodnim zglobnim trolejbusima, predviđenim za gradski javni prevoz, kapaciteta 115 putnika. Putnici će cijeniti automatsku klimu u cijelom vozilu, USB punjače i rukohvate od nehrđajućeg čelika u brušenoj završnoj obradi. Također, vredi spomenuti karakteristike koje doprinose bezbjednosti saobraćaja kao što su nadzor pritiska u gumama, sistem oktrivanja pješaka, nadzor mrtvog ugla, električno grijano vjetrobransko staklo i još mnogo toga. Trudimo se da nastavimo sa dosljednim stilom enterijera. Sjedišta će imati sivu plastičnu školjku na kojoj će biti jastuci presvučni crvenom tkaninom. Ústí nad Labem je specifičan po neravnom terenu, pa će trolejbusi imati dvije pogonske osovine ukupne snage 250 kW, što će biti prednost posebno zimi. Cijena jednog isporučenog trolejbusa je 831.000 eura bez PDV-a”, rekla je Simona Mohacsi, izvršna direktorica transportne kompanije grada Ústí nad Labemom.

Novi trolejbusi će pružiti visok nivo udobnosti u vožnji. Opremljeni su klima uređajem, kako u putničkoj kabini tako i u kabini vozača. Za bolju navigaciju putnika biće dostupan moderan informacioni sistem. Za još lakši ukrcaj, vozilo će biti opremljeno kneeling sistemom. Biće mjesta za invalidska ili dečija kolica. Uključen je i moderan sistem kamera za pružanje pregleda unutrašnjosti vozila i njegovog okruženja.

 

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841