Škoda H’City – Gradski autobus na vodik

Češki proizvođač je, u okviru svojih New Energy Vehicle rješenja, pripremio niskopodni 12-metarski gradski autobus pokretan gorivim ćelijama i s autonomijom od 350 kilometara.

Među premijerama sajma autobusa InnoTrans 2022. koji se održao krajem septembra u Berlinu svakako se izdvaja ovo veliko iznenađenje iz Češke. Riječ je o moderno dizajniranom gradskom 12-metarskom autobusu s inovativnim pogonskim sistemom na vodik, u kojemu gorive ćelije napajaju bateriju koja pokreće elektromotor snage 160 kW, za maksimalnu brzinu do 80 km i doseg od 350 km.

Rezervoari za vodik imaju zapreminu od 39 litara, a prednost ove vrste enegenta u odnosu na baterijske električne autobuse je mogućnost brzog punjenja goriva za svega nekoliko minuta, u prosjeku oko 10 minuta.

Karoseriju i enterijer dijeli s baterijskim električnim autobusom E’City, ovisno o konfiguraciji nudi 26 – 30 sjedišta, a ukupni dozvoljeni kapacitet je 85 putnika. U serijskoj opremi dolazi sklopiva rampa za pristup korisnicima u invalidskim i sa dječijim kolicima (dva mjesta za njih u sredini), te funkcija naginjanja (kneeling). Autobus H’City je dugačak 12.020, širok 2.550 i visok 3.430 mm, sa ukupnom dopuštenom masom od 11.500 – 13.000 kg.

Ovo je treći novi model autobusa koji je Škoda predstavila u zadnjih godinu i po dana, nakon električnog modela E'City i T'City trolejbusa. Tokom predstavljanja modela H’City na InnoTrans, Tanya Altmann, predsjednica odjela za autobuse u Škoda Transportation, istakla je da su sva tri nova autobusa bazirana na istoj platformi i da imaju iste vučne motore za jednostavno održavanje.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841