EKSKLUZIVNO: Mondea travel obogatila flotu sa Setrom 516 HD/2!

U kompaniji Mondea Travel iz komšijske Hrvatske je jako dinamično posljednih mjeseci. Osim što je sezona zbog lijepog vremena krenula ranije pa su sva vozila po evropskim cestama, rukovodstvo je radilo i na obnovni voznog parka. Tako je prije mjesec i po u flotu stigao i prvi Mercedes autobus – model Travego, a prošle sedmice je stigla i prva Setra petica!

Crvena Kraljica ipak nije prva Setra u floti, pošto se zimus tu našla i dvospratna Setra 431 DT, ali je prva iz serije 500. Pristigli autobus je model 516 HD/2 na dvije osovine. Vozilo je kupljeno od kompanije Sejari čime je nastavljena odlična saradnja ove dvije kompanije koja traje već nekoliko godina. Nova Kraljica je u svoj novi dom stigla sa oko 288.000 kilometara i u fantastičnom vizuelno-tehničkom stanju. Vozilo ima dužinu od 13,115 mm i prvi vlasnik je odlučio da bude u tamno crvenoj boji. U istoj boji su i odgovarajuće ratkape kao i poklopci retrovizora tako da vozilo na prvi pogled ostavlja jako upečatljiv dojam.

Vrijedi spomenuti da je ovaj model dobitnik prestižne nagrade “Coach of the Year 2014”. Osim što su izuzetno ugodni za putnike, Setra autobusi su i ekonomični za vlasnike zahvaljujući svojoj pogonskoj grupi. Autobus je opremljen Mercedesovim OM 470 motorom snage 315 kW odnosno 428 KS koji ispunjava Euro 6 standarde u kombinaciji sa također Mercedesovim GO 250-8 MPS (PowerShift) mjenjačem sa osam brzina. Vozila iz Daimler grupe su odavno i predvodnik u industriji posebno kada se govori o sigurnosnim sistemima. Tako je ovo vozilo opremljeno sa ESP, EBS, ABS, ASR, Brake Assist (BAS), Continuous Braking Limiter (DBL) sistemima i naravno integrisanim retarderom. Dodatnu sigurnost pružaju sistemi poput Front Collision Guard (FCG), Active Brake Assist (ABA) i Lane Assist (SPA). Za svaki slučaj tu je i sistem video nadzora (jedna video kamera za vožnju unazad i jedna iznad drugih vrata).

Kokpit vozača je u ovom vozilu je urađen sa dosta ukusa i sa naglaskom na funkionalnost. Vozač tako ima odlične uslove za rad uz također odlično složen radni prostor kojim dominira multifunkcionalni volan a legendarnim slovom K, koje je oznaka za osnivačku porodicu Kassbohrer. Također, vozačima je na raspolaganju udobno sjedište sa svim potrebnim asesoarima. Vožnju će im olakšati i fabrička navigacija, a tu su i USB priključci kao i prostor kod drugih vrata za odmor vozačke posade.

Iako ovo vozilo može imati ukupni kapacitet do 57 sjedišta, ova Setra ima kapacitet od 49+2+1 sjedišta. Razlog tome je želja da se putnicima osigura veći komfor i udobnost te da putovanje prođe što je moguće ugodnije, bez obzira na pređenu kilometražu. U tome će im pomoći i 49 Setra Voyage Plus sjedišta u kombinaciji tkanine i kože. Sjedišta su urađena u kombinaciji bež i crvene boje koju prati i galerija za prtljag. Kada smo spomenuli prtljag, pored polica u unutrašnjosti, vrijedi istaći da zbog povećanog među osovinskog razmaka, vozilo ima kapacitet prtljaga od oko 12.1 m3.

Sva sjedišta imaju opciju obaranja naslonjača, podesive naslone za ruke i noge, mrežice za lične stvari i preklopni stolić. Putnici će zahvaljujući duplim utičnicama od 230V i duplim USB priključcima na svakom sjedištu imati i dodatnu zabavu tokom putovanja. Naravno, tu su i multimedijalni audio/video sistem sa MP3 i DVD playerom, dva mikrofona i dva LCD monitora. Toalet, u odgovarajućoj crvenoj boji i kuhinja su dio prateće opreme baš kao i frižider, sistemi klimatizacije i grijanja. Pod u imitaciji drveta zaokružuje listu opreme ovog zaista odličnog autobusa.

Ekipa portala BHBus.ba se zahvaljuje kompaniji Sejari za ustupljene fotografije, a kompaniji Mondea travel želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim ekskluzivnim vozilom!

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841