Međunarodna nagrada za održivost autobusa 2024: MAN Lion’s City 10 E na prvom mjestu

Share your love

Najmanji model u MAN porodici električnih autobusa postao je veliki na ovogodišnjoj “International busplaner Sustainability Award”: MAN Lion's City 10 pobijedio je u kategoriji mini i midi električnih autobusa, ostavljajući svoje konkurente iza sebe. “Osjećamo se potvrđeno da je žiri odabrao Lion's City 10 E kao najbolji u klasi za nagradu za održivost autobusa. Cijeli tim koji stoji iza toga s pravom može biti ponosan na ovu nagradu! Nagradu vidimo kao podsticaj da nastavimo dalje kako bismo mogli da budemo ispred naših konkurenata u polju električnih autobusa u budućnosti”, rekao je Darko Simeunović, direktor prodaje autobusa u kompaniji MAN Truck & Bus Deutschland o nagradi. Po šesti put, časopis busplaner iz Huss Verlaga dodijelio je titulu za najodrživiji autobus za izuzetna održiva dostignuća.

Izbor je uključivao široku lepezu inovativnih i praktičnih rješenja koje je nominirao urednički tim busplanera u 13 kategorija: od inovativnih modela vozila preko opreme i komponenti do usluga u autobuskoj industriji. “Činjenica da je naš Lion's City 10 E pokazao tako dobar rezultat u anketi čitalaca čini nas ponosnim. Na kraju, rezultat jasno pokazuje da gradski autobus štiti životnu sredinu zahvaljujući inovativnoj tehnologiji, a da je istovremeno savršeno prilagođen potrebama kupaca”, kazao je Darko Simeunović, koji je primio nagradu od BUS2BUS.

Sa Lion's City 10 E, MAN Truck & Bus je završio svoju seriju električnih autobusa Lion's City E sa kratkom verzijom midibusa. Sa veoma dobrim kapacitetom putnika do 80 ljudi, pokriva važan segment tržišta. Istovremeno, njegova mala težina i dužina od 10,5 metara omogućavaju dobru upravljivost. Sa svojim kompaktnim dimenzijama i rekordnim krugom okretanja od 17,2 metra, savršen je za upotrebu u uskim gradskim sredinama i prometnim urbanim sredinama, ali i za usluge “na zahtjev” i kao pojačanje na linijama kada je veliko opterećenje.

Lion's City 10 E – kao i svi drugi modeli u MAN eBus porodici – pokreće se snažnim centralnim električnim motorom koji je razvio MAN s maksimalnom snagom od 240 kW. eBus svoj uspjeh duguje i činjenici da ga MAN stalno dalje razvija. Fokus je na povećanju sigurnosti i udobnosti za vozače i putnike i povećanju efikasnosti vozila. Na primjer, CO2 sistem klimatizacije, koji je standardan od prošle godine, osigurava veću održivost. Sistem je ekološki prihvatljiviji i istovremeno značajno efikasniji, što može pružiti dodatni domet.

“Sve ove tačke osiguravaju da Lion's City 10 E ostavi trajan utisak – gde god da se vozi: bilo u gradovima, na sajmovima ili sada na Međunarodnoj nagradi za održivost autobusa”, objasnio je Darko Simeunović. Prije nekoliko mjeseci impresionirao je i žiri nagrade Sustainable Bus Award (Sby), koji su činili međunarodni novinari specijalisti. MAN eBus pobijedio je u kategoriji ‘Gradski autobus’ na dodjeli i sada nosi titulu “Održivi autobus godine 2024.”.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841