Giga posao za Solaris u Rimu – stiže 354 autobusa!

Solaris je proteklih mjeseci na tenderu za nabavku 110 zglobnih blagih hibridnih vozila predstavio najpovoljniju ponudu. Tendersku proceduru je sprovela kupovna grupa Gubielo Spa za prevoznika ATAC Roma. Ponuda Solarisa Urbino 18 opremljenog najnovijom generacijom blagih hibridnih sistema dobila je najvišu ocjenu i, kao rezultat pobjede u postupku, proizvođač će 2024. godine na ulice Rima isporučiti 110 novih hibridnih vozila.

Poslednjih dana, Gubielo Spa i ATAC Roma takođe su naručili autobuse na komprimovani prirodni gas, poznat kao CNG u industriji. I ovdje se ponuda Solarisa s dvanaestmetarskom verzijom Urbino CNG-a pokazala najpovoljnijom. Kao rezultat toga, 244 autobusa Solaris Urbino 12 CNG na prirodni gas biće isporučeni i u glavni grad Italije 2024. i 2025. godine. Štaviše, narudžba za gasne autobuse podrazumijeva i dodatnu opciju, odnosno mogućnost povećanja broja vozila za još 78 jedinica. O tome naručilac može odlučiti u narednim mjesecima.

Osim isporuke navedenih autobusa, Solaris će ih servisirati i narednih 10 godina. Ukupna vrijednost kupljenih vozila i svih dodatnih usluga, pod pretpostavkom da naručilac iskoristi sve opcije, iznosiće do 200 miliona eura. Ovo je jedan od najvećih ugovora u historiji kompanije.

Naručeni autobusi neće biti prva vozila Solarisa u Rimu. U godinama 2003.-2004. Solaris je ATAC-u isporučio 30 trolejbusa. Osim toga, operateri iz regije Lazio koriste više od 700 Solaris InterUrbino međugradskih vozila za regionalni transport u predgrađu Rima. Solaris je ukupno isporučio preko 1800 vozila u Italiju, koja je jedno od ključnih tržišta kompanije.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841