Pozitivna isukustva za Isuzu Citiport autobuse u španskom Alcalá Bus

Share your love

Madridska opština Alcalá de Henares je poznata kao rodno mjesto španskog pjesnika Miguela de Cervantesa, a na listi je i UNESCO svjetske baštine zahvaljujući svojim historijskim građevinama. Za održavanje gradskih linija zadužen je gradski operater Alcalá Bus. Operater radi na 11 autobuskih linija na kojim pruža usluge lokalnog prevoza za 198.000 stanovnika grada. Alcalá Bus je kompanija koja pripada Monbús Grupi, koja također obavlja usluge gradskog prevoza u drugim dijelovima zemlje.

Tek nešto više od godinu dana, sadašnji vozni park od 56 vozila uključuje i osam autobusa turskog proizvođača Anadolu Isuzu, koji je isporučio svoj model Citiport. Radi se o standardnom solo gradskom autobusu dužine 12 metara, kapaciteta do 75 stajaćih i 27 sjedećih putnika +3 preklopna sjedišta. Citiport autobusi su u crvenoj boji kao i ostatak flote, a pokreće ih Cummins 6-cilindarski Euro 6 dizel motor od 220 kW.

Vozila ovog tipa još nisu rasprostranjena u Španiji. U Alcali, iskustvo s njima je vrlo dobro u urbanom saobraćajnom okruženju gdje obavljaju razne linije i sa različitim uslovima rada. Inače, vozni park Alcalá Bus uglavnom se sastoji od modela Mercedes Citaro i Citaro K kao dizel, CNG i hidridna izvedba, kao i nekih starijih MAN/Castrosua autobusa.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841