VDL Bus & Coach otvorio modernu fabriku za proizvodnju autobusa u Belgiji

Otvaranju nove, najmodernije fabrike za proizvodnju autobusa u belgijskom gradu Roeselare, uz predstavnike VDL Grupe prisustvovali su flamanski premijer Jan Jambon i flamanska ministrica Lydia Peeters (Mobility), kao i kupci, dobavljači i mediji. Ovdje u VDL Bus Roeselare, bit će serijska proizvodnja nove generacije Citee, 100% električnog autobusa za javni prevoz. Kamen temeljac nove fabrike autobusa VDL Groep postavljen je 8. februara 2022. godine. Nakon više od dvije godine, ovi planovi su se ostvarili u najmodernijoj fabrici autobusa u Evropi.

Novu lokaciju karakterizira VDL Groep filozofija održivosti i inovativnosti, koja se ogleda u nekoliko područja. Zgrada je projektovana sa jakim fokusom na ekološku prihvatljivost, sa podnim grijanjem i opsežnim ventilacionim sistemima koji obezbjeđuju efikasno korišćenje energije. Solarni paneli su integrisani u dizajn, čineći elektranu u velikoj mjeri samodovoljnom u svojim energetskim potrebama. Zeleni krov ne samo da doprinosi estetici zgrade, već djeluje i kao prirodni izolator i doprinosi biodiverzitetu okoliša. Sa ovim objektima, VDL Bus & Coach teži održivom i ekološki odgovornom proizvodnom okruženju i ponosno nastavlja da radi na smanjenju svog ekološkog otiska.

VDL Bus & Coach namjerno odlučuje da proizvodi svoje autobuse u Evropi. “Imamo pouzdanu mrežu proizvodnih pogona, blizu kupaca, sa vlastitim kvalificiranim radnicima koji su nam godinama vjerni i sa održivim metodama proizvodnje. Naši zaposleni su visoko kvalifikovani i koriste najsavremeniju tehnologiju kako bi proizvodili električne autobuse današnjice i budućnosti”, kazao je Rolf-Jan Zweep, izvršni direktor VDL Bus & Coach.

Alain Doucet, generalni direktor VDL Bus Roeselare, također naglašava važnost ulaganja u radna mjesta: “Znamo da su tehnički obučeni ljudi od najveće važnosti za vrhunsku proizvodnu industriju. Od ključnog je značaja da nastavimo ulagati i u cjeloživotno učenje kao proizvođači autobusa da prilagode vještine naših zaposlenika promjenjivim potrebama privrede, međutim, ne treba pretpostaviti da se to događa automatski: to zahtijeva veliki napor i od poslodavca i od zaposlenika.”

VDL Bus & Coach, dio VDL Groep u vlasništvu porodice Van der Leegte, nepokolebljivi je zagovornik zadržavanja zaposlenja, znanja i vještina u svojoj regiji. Kako bi nastavio s tim nastojanjem i zadržao industriju proizvodnje autobusa u Evropi, VDL Bus & Coach naglašava važnost jednakih uslova s inicijativama sa drugih kontinenata. “Mora postojati fer konkurencija, igranje po istim pravilima,” rekao je Rolf-Jan Zweep.

Proizvodni kapacitet VDL Bus Roeselare je oko 800 autobusa godišnje. Uprkos činjenici da je fabrika u Roeselareu mogla samostalno proizvoditi ovaj ukupan broj Citea nove generacije svake godine, VDL Bus & Coach je namjerno odlučio podijeliti proizvodnju ovog električnog gradskog autobusa sa svojim drugim proizvodnim pogonom u Valkenswaardu. Ovo maksimizira korištenje raspoloživih proizvodnih kapaciteta. Također povećava fleksibilnost.

Osim ove velike investicije, VDL je nedavno sproveo još jednu gdje je zajedno sa Schmitzom kupio posrnulog giganta Van Hool, koji je proglasio bankrot.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841